U Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat stigao je neobičan poklon iz Japana za Dan državnosti Srbije: potpisana knjiga i tri fotografije Harukija Marukamija, najslavnijeg modernog japanskog pisca.

Kako se navodi u saopštenju Adligata, materijale je poklonio anonimni japanski donator i bibliofil, Marukamijev prijatelj, s kojim se sprijateljio i predsednik Adligata Viktor Lazić tokom nedavnog boravka u Japanu, a koji je želeo da ostane anoniman.

Haruki Marukami, poznat po delu "Norveška šuma", jedan je od najpoznatijih savremenih japanskih pisaca nadrealizma i dobitnik više prestižnih književnih nagrada.

Njegove knjige i priče su bestseleri u Japanu a i u svetu su prodate u više miliona primeraka na pedeset jezika. Kritičari ga smatraju važnom figurom u postmodernoj književnosti a "Gardijan" ga je pohvalio kao "jednog od najvećih živih svetskih romanopisaca".

Za Adligat Marukami je potpisao prvo englesko izdanje knjige "1Q84" u kojoj autor opisuje Orvelovu 1984. u odnosu na događaje iz stvarne 1984. godine. Prvo izdanje je inače bilo rasprodato u prvom danu prodaje, dok je u prvih mesec dana prodato više od milion primeraka.

Predsednik Adligata, književnik i advokat Viktor Lazić, izjavio je ovim povodom da je "gospodin Marukami dobro poznat i omiljen u srpskoj javnosti".

"Zato nam je veoma drago da nam iz Japana stižu baš ovi darovi. Gospodin Marukami je inače veoma povučen i do njega doći nije nimalo lako, a svaka sitnica u vezi s njim u Japanu dostiže basnaslovne sume. Ponosni smo da će upravo Adligat u ovom delu Evrope biti u mogućnosti da život i rad ovog velikog pisca prikaže na jedan autentičan i drugačiji način", prenosi u saopštenju Adligat Lzićeve reči.

Pročitajte još: Sadnja srpskih šljiva u japanskom gradu Hofu na Sretenje

Paket je iz Japana poslat preko Londona, a predstavnici Adligata su ga dočekali na aerodromu usred noći.

"Meni su najavili ovaj poklon još dok sam bio u Japanu. Nadao sam mu se, ali nisam verovao da će se ostvariti. U Adligatu smo svi bili na nogama celu noć, obradovali smo mu se kao malo dete čokoladi", kazao je Lazić i dodao da će ove vredne materijale posetioci moći da vide na stalnoj postavci Muzeja knjige i putovanja već u toku sledeće nedelje.

U paketu koji je Adligat primio za Dan državnosti našla se i fotografija Vladimira Putina i Baraka Obame koju su obojica predsednika potpisali.

"Dok sam bio u Japanu, u Beogradu je boravio Putin i prirodno se razgovor s japanskim kolegama vodio i o modernoj politici. Rekao sam kolegama da nemamo Putinov potpis, a moj japanski prijatelj je imao prilike da ruskog predsednika i lično upozna. Ova fotografija sa autentičnim potpisima nas je zaista iznenadila a i izrazi lice ruskog i američkog predsednika na fotografiji su veoma interesantni", naveo je Lazić.