POSLE svake veće kiše, ili otapanja snega, kao što je to bilo nedavno, atelje našeg čuvenog vajara i dugogodišnjeg profesora Fakulteta likovnih umetnosti Slavoljuba Caje Radojčića ispune kofe, lavori i druge posude u koje može da se uhvati kišnica. Na trinaestom spratu zgrade u Ulici Sime Igumanova, nadomak Južnog bulevara, Radojčić stvara već pola veka, ali je krov nad njegovim opusom počeo da popušta pre pet godina. Pojavila su se već i oštećenja sa kojih otpada plafon, a jedan deo crteža se usled vlage ubuđao.

- Kao višegodišnji zakupac koji redovno plaća kiriju i troškove održavanja zgrade, kada se pre pet godina pojavilo prokišnjavanje, obratio sam se Gradskom stambenom preduzeću - priča, za "Novosti", ugledni umetnik. - Načinjen je i zapisnik u kome je inženjer građevine, Bane Rogača, konstatovao da je curenje i prokišnjavanje veoma opasno i da mora da se sanira.

Naime, oštećenje ploča postoji na pet mesta, a najveće je sa strane zida na kome se nalaze instalacije kućišta za lift. U slučaju kratkog spoja, usled prodora vode, realna je mogućnost izbijanja požara.


PROČITAJTE JOŠ - Arhiva, slike, skulpture


- Doneto je rešenje da se krov popravi, koje sam predao službi unutar Gradskog stambenog preduzeća, koja se bavi tim intervencijama, ali još čekam - objašnjava Radojčić, i dodaje da je ugrožena trećina od ukupne površine krova, koja se nalazi iznad njegovog i ateljea nedavno preminulog slikara Momčila Mome Antonovića, kod koga su prokišnjavanja bila nešto manja.

Kako se priseća naš sagovornik 1969. godine, ove radne prostore, na vrhu zgrade sa koje se vidi ceo Beograd, na sve četiri strane sveta, dobio je na konkursu. Pored Antonovića, druga dva ateljea pripala su Danici Antić (1910-1989) i Gradimiru Petroviću (1935-2001). Mominim odlaskom, Caja je preostao jedini iz te prve generacije, koji u svoj atelje dolazi svakodnevno i vredno stvara.

Slavoljub Caja Radojčić , Foto Z. Jovanović

- Sećam se kako mi je Čeda Krstić govorio kako sam mlad dobio atelje. Imao sam privilegiju da tu radim skoro 50 godina - priča nam vajar i dalje mladog i vrcavog duha, ali zabrinut zbog problema koji još ne može da reši. - Čim padne malo jača kiša, te ploče se natope vodom, otežaju, pa se bojim da bi jednog dana mogle i da padnu, što takođe može da bude veoma opasno.

Umetnikovi radovi, foto Z.Jovanović

ČEKA SE LEPŠE VREME

U GRADSKOM stambenom preduzeću su nam rekli da su, uvidom u svoju evidenciju, utvrdili da im se stanari predmetne stambene zajednice, sa zahtevom za popravku krova, nisu obratili sve do kraja 2018. godine: - Tada su nam podneli zahtev zbog prokišnjavanja, a stručna služba je odmah izašla na teren. Vremenski uslovi nisu nam dozvoljavali da izvedemo radove ne ugrožavajući bezbednost radnika. Stoga vas obaveštavamo da će radovi biti izvedeni čim vremenske prilike omoguće bezbedan rad (suvo vreme bez padavina, leda i jakog vetra).


LEGAT

U ATELjEU Radojčić čuva i originalne gipsane modele radova izlivenih u bronzi:

- Velika je šteta što nemamo gliptoteku, kakvu recimo ima Zagreb, jer su ti gipsani modeli nekada i lepši od bronze. Želja mi je da svoje radove, kao legat, ostavim Beogradu - kaže naš poznati skulptor.