OBOŽAVAO sam roman "Kad je Niče plakao" kao i druga dela Irvina Jaloma, a Niče će sigurno biti moja najsvedenija uloga u karijeri - kaže Goran Jevtić, koji će se večeras u UK "Vuk" pojaviti u dvostrukoj ulozi, u liku čuvenog nemačkog filozofa i reditelja predstave.

Na sceni će "oživeti" ideje kroz seanse kojima prisustvuju Niče, doktor Jozef Brojer, Lu Salome i mladi Frojd, najavljuju ono iz čega će se izroditi psihoanaliza.

- Mesto dešavanja je Beč, 1882. godina, kreće prvi tramvaj i počinje druga industrijska revolucija. Mašina se suprotstavlja čoveku, ljudi imaju potrebu da se oslobode stega i konvencija, nagoni i ego postaju tema istraživanja - objašnjava Jevtić, ističući da je došlo vreme da u teatru uvidimo da nismo samo socijalna i politička bića već da treba da više uranjamo u sebe i bavimo se sopstvenom dušom. - Danas živimo u četvrtoj industrijskoj revoluciji, u doba IT tehnologija, mašine su opet suprotstavljaju čoveku. Ovog puta, reč je o kompjuterima. Ipak, kao i nekad, samo čovek može biti naspram čoveka... U vreme dešavanja radnje asistent profesoru Jozefu Brojeru je mladi Frojd, koji već od njega krade znanje.

Uloga profesora Brojera pripala je Ljubomiru Bandoviću, koji je dobio zadatak da "nadomesti" sve ono što se zna, ali i ne zna o ovoj značajnoj istorijskoj ličnosti:

Pročitajte još - Geniji veliki i u bolesti

- Što je svet veći, što nas više ima, više se otuđujemo jedni od drugih. Svako bi hteo svoj univerzum. I svako misli da je poseban - kaže Bandović. - Imaš svaju mračniju i svetliju stranu, koliko si monah, toliko si i ubica. Samo je pitanje okolnosti... A da bismo nešto o sebi saznali, treba nam neko prekoputa, neko od poverenja. Bavljenje sobom, ispravljanje i razumevanje sebe je ključ za suživot. Bodljikava prasad moraju biti udaljena dovoljno daleko da se ne bodu, a opet dovoljno blizu da greju jedno drugo. Moja kopanja po sebi tokom rada na ovoj predstavi, otkrila su mi da me više određuje moje "ne" nego "da". Možda je "ne" starije, u svakom slučaju, otpor je konvenciji. Budi slobodan i reci "ne" - to je moje najveće bogatstvo naučeno u ovoj predstavi.

Seansa na sceni, Foto UK "Vuk"

Brojerovu suprugu Matildu igra Vanja Milačić, filozofkinja Lu Salome je Katarina Marković, pacijentkinju Anu. O. igra Sara Pejčić, a mladi Frojd je Dimitrije Stajić.


RIALDA IZA SCENE

DRAMATIZACIJU romana uradio je Jordan Cvetanović, autor scenografije je Vesna Popović, kostimograf Stefan Đoković (inače, operski pevač), kompozitor Draško Adžić, koreograf Miloš Isailović, scenskim pokretom bavio se Miloš Isailović, dok je pomoćnik reditelja bio Patrik Lazić, student Egona Savina na FDU.

Zanimljivo je da je Rialda Kadrić Šebek, nekada čuvena Marija u filmskom serijalu "Lude godine", danas psihoterapeut, bila saradnik u predstavi. U UK "Vuk" večeras je pretpremijera, a na Dan zaljubljenih i zvanična premijera.