MODERNA galerija u Valjevu bogatija je za pet kapitalnih slika velikih srpskih umetnika: Ljube Popovića, Branka Miljuša, Miloša Šobajića i Olje Ivanjicki, a u planu je nabavka još četiri vredna dela akademika Svete Samurovića i Radomira Reljića.

U okviru programa "Gradovi u fokusu", Ministarstva kulture, Gradu Valjevu odobrena su sredstva za projekat "Tragom velikana", kojima su kupljene slike - najveće platno dimenzija 810 sa 260 centimetara "Sećanje na Džejmsa Frejzera - Triptih o materiji i smrti", akademika Ljube Popovića, te dela "Slavoluk" i "Lavirint" Branka Miljuša, "U 19.55 časova" Miloša Šobajića i "Iz centra 4A i dalje" Olje Ivanjicki. Ove slike svrstavaju se u nacionalno umetničko blago i biće u sastavu buduće zbirke dela fantastičnog slikarstva Moderne galerije u Valjevu, a javnosti će biti predstavljene u posebno pripremljenom prostoru...

PROČITAJTE JOŠ - IZLOŽBA DELA ZNAMENITOG SLIKARA: Ljubina platna čuda od 8. aprila u Valjevu

- Svakako, ovo su kapitalna platna za zbirku dela fantastike, koju pripremamo - kaže Vojislav Jovanović, direktor Moderne galerije u Valjevu. - Inače, u galeriji, koja bi trebalo da postane legat Ljube Popovića, izložbe slika biće organizovane povremeno. Zbirka dela fantastike, stoga, treba da dobiju novi prostor, koji će takođe pripadati Modernoj galeriji. Nastojimo i da obezbedimo platna autora koji su u galeriji izlagali, ali dosadašnjoj zbirki nisu ostavili neko svoje delo, što je inače običaj.

Direktor Vojislav Jovanović,foto I.Marinković

Delo Ljube Popovića, koji je bio osnivač Moderne galerije, nastalo je od 1976. do 1977. godine. Monumentalna slika nalazila se prvo u velikoj sali hotela "Interkontinental" u Beogradu, za koju je i urađena. Nakon toga završila je u podrumu firme koja je u međuvremenu kupila hotel...

PROČITAJTE JOŠ - Slike i crteži Tikala i Tucovića u Valjevu


- Kada je buduća zbirka fantastike u pitanju, očekujemo da će njenom formiranju u novom prostoru doprinos dati brojni pojedinci, ozbiljni donatori, a veliku podršku pružaju nam Ministarstvo kulture, Muzej savremene umetnosti u Beogradu i Grad Valjevo - ističe Jovanović. - Uz Internacionalni umetnički studio "Radovan Trnavac Mića", Modernu galeriju i jedan od najboljih privatnih legata u Srbiji koji bi uskoro trebalo da bude prikazan javnosti, Valjevo će se svrstati među značajne centre moderne umetnosti 20. i 21. veka na prostorima bivše Jugoslavije.

Ljuba Popović, foto I.Marinković

VELIKO INTERESOVANjE

SLIKA akademika Ljube Popovića "Sećanje na Džejmsa Frejzera - Triptih o materiji i smrti", nije bila predstavljena javnosti sve do oktobra 2016. godine, kada je izložena u Modernoj galeriji u Valjevu - kaže Jovanović. - Delo je privuklo ogromnu pažnju, a do sada se, kao ustupljeno, nalazilo u prostoru Moderne galerije.