SEZONU filmskih nagrada u Holivudu za 2019. godinu otvoriće sutra uveče ceremonija dodele Zlatnog globusa. Izbore Holivudske asocijacije stranih novinara poslednjih godina bilo je teško predvideti, a, ako je suditi po nominacijama, i u 2019. moguća su brojna iznenađenja.

Pročitajte još:Objavljene nominacije za Zlatni globus

Najveći broj nominacija za Zlatni globus (šest) ima "Porok", biografska drama o usponu Dika Čejnija, što je prva od brojnih "originalnosti" u izboru stranih novinara.

Priča o usponu vašingtonskog birokrate do mesta potpredsednika SAD (u vreme Džordža Buša starijeg) dobila je veoma loše ocene kritičara, a neslavno je propala i na blagajnama. Jedina svetla tačka je "čovek od hiljadu transformacija" Kristijan Bejl. Poznat po svojoj glumačkoj predanosti, Bejl se za ulogu Dika Čejnija ugojio dvadesetak kilograma i pretrpeo druge fizičke promene. Ako je verovati prognozama kritičara, Bejl je jedini iz ekipe "Poroka" koji bi mogao da dobije Zlatni globus, a moguće i Oskar.

Među nominacijama za najbolji film u oblasti mjuzikla ili komedije (koji je odvojen od drame) neočekivano je izostavljen rimejk "Zvezda je rođena" sa Lejdi Gagom u glavnoj ulozi, i prebačen u "sektor" drame. Isto se dogodilo i sa očiglednim mjuziklom "Boemska rapsodija", biografskom pričom o grupi "Kvin", koja se za nagrade bori kao - drama, dok je Dik Čejnijev "Porok" prešao u - mjuzikle (?!)

Pročitajte još: Sedam Zlatnih globusa za mjuzikl "La La Land"

Po mišljenju uglednih kritičara, među (preostalim) mjuziklima favorit je "Miljenica" grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa, dok će Zlatni globus za najbolji dramski film gotovo sigurno dobiti "Zvezda je rođena". Još od premijere u Veneciji, prvom filmu holivudskog srcolomca predviđaju "žetvu" nagrada, pa se tako očekuje da nastavi sve do Oskara.

"Porok"


Još jedan veliki favorit kritike, "Roma" Alfonsa Kuarona, verovatno osvaja Globus za najbolji strani film, iako je tu i najozbiljnija konkurencija, poput "Kradljivaca" Hirokazua Koreede ili hvaljene drame Nadin Libaki "Kapernaum". Intimna porodična priča iz detinjstva meksičkog reditelja Alfonsa Kuarona jedan je od najhvaljenijih filmova u protekloj godini. Snimljena u crno-beloj tehnici, ova intimna drama dokazuje da neki od najboljih filmova poslednjih godina dolaze iz Meksika, a Kuaronu se, posle brojnih nagrada i dva Oskara za "Gravitaciju", smeši Zlatni globus za režiju "Rome".


"Roma"

Na ceremoniji 76. dodele Zlatnog globusa, koja će biti održana u Los Anđelesu, biće uručena i nagrada za životno delo "Sesil B. Demil" poznatom glumcu Džefu Bridžisu.


MALEK MEĐU FAVORITIMA

KONKURENCIJA među damama u glavnim ulogama, čini se, nikad nije bila jača.

U kategoriji drame boriće se Glen Klouz, Lejdi Gaga, Nikol Kidman, Melisa Mekarti i Rozamund Pajk, a po ocenama kritike, svaka od ovih uloga zaslužuje Zlatni globus.

U mjuziklu prednost ima Olivija Kolman ("Miljenica"), ali i Emili Blant ("Povratak Meri Popins").


Uz neprikosnovenog Bejla u konkurenciji za glavnu mušku ulogu u mjuziklu ili komediji, u kategoriji drame najviše šansi ima Rami Malek, za hvaljenu rolu legendarnog Fredija Merkjurija u "Boemskoj rapsodiji", uz Bredlija Kupera.