MONOGRAFIJA o Slobodanu Peneziću Krcunu "Pisma bez kurira", u izdanju Kompanije "Novosti" i Istorijskog arhiva Užica, izuzetno je važna osnova za neka nova produbljenija istraživanja te značajne ličnosti i epohe u kojoj je živeo i delovao, istaknuto je na promociji te knjige u Istorijskom arhivu Novog Sada.

O tom delu koje sadrži do sada neobjavljivana  pisma svojoj supruzi Zini čuvenog komunističkog lidera, šefa OZNE i predsednika Vlade Srbije u godinama posle Drugog svetskog rata, govorili su glavni i odgovorni urednik Kompanije „Novosti“ Milorad Vučelić, direktor Istorijskog arhiva Užica Željko Marković, istoričari Slobodan Bjelica i Aleksandar Rajevac i Jelena Jovović, urednica izdavačkog sektora „Novosti“.

- Meni je veoma važno da, na neki način odvojim srpske partizane i srpske antifašiste od tog brozovskog, razornog, ideološkog balasta. A Krcun je bio tipičan predstavnik svega toga – istakao je Vučelić i dodao da je ova knjiga izuzetno važna jer pokazuje koje  je sve probleme imao „taj svemoćni čovek“.
   
Penezić u prepisci sa svojom suprugom Grozdanom Belić ne piše nešto važno za istoriju, nego dirljiva ljubavna pisma koja osvetljavaju  tu intimnu stranu njegove ličnosti.

PROČITAJTE JOŠ: Promocija knjige o Krcunu u Istorijskom arhivu Novog Sada
   
- Ima u ovoj knjizi mnogo zanimljivih detalja, kao da Krcun danas govori – rekao je Vučelić citirajući rečenicu iz  jednog od pisama u kojoj kaže da „mi stalno živimo pod nekim depresijama, bilo sa istoka ili sa zapada.
   
Direktor užičkog Istorijskog arhiva je objasnio kako je, pre svega zahvaljujući porodici Slobodana Penezića, arhivska građa stigla u instituciju na čijem je čelu.
   
- Naš zadatak je da publikujemo arhivsku građu. Tako da je veoma bitno da je ova knjiga postala dostupna stručnoj i široj javnosti – istakao je Marković.
   
Priređivač monografije Aleksandar Rajevac je naveo da je Krcunovo ime u srpskoj javnosti vezano uglavnom za hapšenje Draže Mihajlovića i za tragičan događaj kada je u saobraćajnoj nesreći, pod još nerazjašnjenim okolnostima, izgubio život 1964. godine.
   
Goste na promociji pozdravio je Petar Đurđev, direktor Istorijskog arhiva grada Novog Sada.
                           
ZNAČAJ

KNjIGA govori o vremenu naše istorije koji se često preskače, od 1945. do kraja 80-ih godina. - Događaji 90-ih ne mogu se razumeti ako ne poznajemo period koji im je prethodio. Ova monografija značiće pre svega istoričarima koji će se baviti drugom polovinom 20. veka – istakao je prof. dr Slobodan Bjelica.

Foto: D. Dozet
Foto: D. Dozet
Foto: D. Dozet