VOLIM te, devojčice, vrtirepu jedan, zunzaro, folirantkinjo jedna... reči su kojima počinje jedna od najpoznatijih knjiga Mome Kapora "Beleške jedne Ane", objavljena davne 1972. godine, a koja je sinoć predstavljena u novom ruhu, u izdanju "Lagune".

Na promociji u knjižari "Delfi" o ovom kultnom delu govorili su profesor i književni kritičar Aleksandar Jerkov, slikar Milan Tucović i piščeva ćerka i slikarka Ana Kapor, koja je podsetila da su se "Beleške..." prvo pojavile u časopisu "Bazar", gde su izlazile u nastavcima.

- Na pitanje da li je ona ta Ana o kojoj govore "beleške", piščeva ćerka odgovara:

- Moja mama je Ana, ja sam Ana, ali glavna junakinja je moj otac. On je ta Ana, to su njegova razmišljanja, to je ono što je osećao, što je učio mene i sestru Jelenu. Sve što znamo o životu, on nas je naučio - rekla je na promociji ćerka Mome Kapora, koja više od tri decenije živi i radi u Rimu.

PROČITAJTE I:Promocija romana Tadije Čalukovića „Mutant u vozu“

I ova knjiga, baš kao i većina dela sa potpisom Mome Kapora bile su apsolutni hit među čitaocima a njihov autor jedan od najpoznatijih književnika i miljenik publike. U "Beleškama jedne Ane" svet je posmatran iz ugla tinejdžerke, ispričan prepoznatljivim beogradskim žargonom i ilustrovan autorovom rukom. To je u isto vreme i duhovita ali i nemilosrdna analiza jednog vremena. Sam pisac je svojevremeno rekao da je u ovom romanu "iznosio mnogo opasnije stavove od onih koji su se mogli naći u disidentskoj literaturi".

- Tadašnji Politbiro bi ispao smešan da je napadao tinejdžerku sa kikicama. Tada sam sebe proglasio za lakog pisca, čija su dela bila zgodna za čitanje pod haubama frizerskih salona, da bih se zaštitio od napada političkih oligarhija - govorio je Momo Kapor.

ARHETIP DANAŠNjE BEOGRAĐANKE

ĆERKA Mome Kapora Ana smatra da su njegova dela "dragocena svedočanstva o danima kada smo svi bili mlađi i sa više optimizma gledali na budućnost":

- Novi čitaoci naći će u njegovim ranim tekstovima neke od odgovora koji će im pomoći da bolje shvate sadašnji trenutak jer Ana nastavlja svoj život, nezavisno od našeg poimanja vremena. Ona je arhetip Beograđanke koju i danas srećemo