OD STALNOG DOPISNIKA - PARIZ


JEDINI naš pravoslavni hram u Belgiji, Crkva Svetog Save u Briselu, nalazi se u "ozloglašenom" kvartu Molenbek Sen Žan, koji je postao čuven u svetu po tome što odavde potiče nekoliko islamskih terorista koji su serijom atentata zavili u crno Francusku, Belgiju i ovaj deo Evrope. Iz Molenbeka su kretali u svoje krvave pohode, a tu su se jedno vreme i krili.

Ipak, starešina crkve, protojerej-stavrofor Jakov Marković, za "Novosti" kaže da se to ne odražava na rad našeg hrama i da različite verske zajednice ovde odlično funkcionišu.

- Nikada nismo imali problema. Za Badnje veče, Božić, Svetog Savu, Bogojavljenje i druge veće praznike bude dosta našeg naroda. Nikada nisam čuo da je neko nekome nešto loše rekao, da je neko imao neprijatnosti, da mu je oštećen automobil ili nešto polomljeno - kaže otac Jakov.

Naprotiv, suživot protiče u uzajamnom poštovanju komšija, bez obzira na to koje su vere.

Pročitajte još: PREDSEDNIK SRBIJE U BRISELU: Poklonjenje i sveća u pravoslavnoj crkvi, Ljiljina posna pita na početku ručka (FOTO)

- Kad odem u prodavnicu, iako dobro znaju da sam pravoslavni sveštenik, uvek će mi ponuditi nešto dobro i jeftinije. Vidi se poštovanje - kaže naš sagovornik.

Ovu crkvu Zapadnoevropska eparhija SPC koristi od 2004. godine, kada joj je, na Vidovdan, ustupljena na korišćenje. Sazidana je, inače, 1925. godine. Ovaj hram je jedina srpska pravoslavna crkva u Belgiji.

- U osnovi se radi o rimokatoličkoj crkvi. Zbog toga ima još dosta posla, da bi se iznutra do kraja "upravoslavila". Prelep ikonostas u duborezu od hrastovog drveta, bogato ukrašen ikonama, urađen je u manastiru Tvrdoš. Okačene su, kao što vidite, i ikone po zidovima. Kasnije, bože zdravlja, planiramo da je ikonopišemo, da uradimo freskopis po ugledu na Crkvu Svetog Save u Parizu, koja se trenutno renovira - naglašava otac Jakov.

Prota je ponosan što je pre nekoliko dana krsnu slavu Svetog Nikolu ovde proslavio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je bio na razgovorima u Briselu.

Sa jedne od proslava u Crkvi Svetog Save


- Sve je bilo krajnje srdačno i opušteno. Predsednik je jednostavna ličnost. Dočekao sam ga, zapalili smo sveću, obavili obred, a onda smo seli i razgovarali s njegovim pratiocima. Zadržao se blizu sat - ističe starešina crkve.

Vođen je, kaže prota, veoma prijatan razgovor, o slavi, tradiciji, veri, a njegova unuka Anastasija je izgovorila Očenaš.

DVESTA PORODICA VEOMA teško je utvrditi tačan broj Srba u Belgiji, kao i bilo gde u dijaspori. Pretpostavlja se da ih je nekoliko hiljada u celoj zemlji. - Oko dvesta porodica redovno dolazi u crkvu o većim praznicima iz Brisela i okoline - ističe prota. Službe su ovde redovne nedeljom i praznicima.

- Predsednik je izrazio volju da, ako je potrebno, država pomogne srpskoj zajednici u Briselu. Zahvalni smo mu na tome - ističe naš sagovornik.

Pročitajte još: Ambasador crkve u Briselu

Otac Jakov naglašava da je Aleksandra Vučića zanimalo koliko ima vernika, koliko je crkva posećena pred nastupajuće praznike, da li postoji dopunska škola srpskog jezika pri našoj crkvi u Briselu... Najviše se, kaže, interesovao za najmlađe.

- Deca su uključena u proslavu Svetog Save. Svake godine se organizuje svečana akademija sa divnim programom, ispunjena prazničnom radošću u čast zaštitnika i prestonog praznika našeg hrama. Bude puno naroda. Biće tako i sledećeg meseca - prenosi nam prota.


VALjEVAC

PROTA Jakov Marković je u Brisel došao 2000. godine. Pre toga je službovao od 1988. do 1991. i od 1998. do 2000. u Francuskoj, a u međuvremenu je sedam godina bio u valjevskoj Petnici. U čin đakona rukopložio ga je blaženopočivši patrijarh srpski Pavle, tada episkop raško-prizrenski. Poreklom je iz sela Stave, u okoline Valjeva.

- Veći deo života sam proveo u tuđini nego u otadžbini. Ali gde su Srbi, tu su i srpska vera, tradicija, običaji i sva lepota koja iz toga proističe. Onda je sve nekako lakše - kaže prota.


RAKIJA NA POKLON

SUPRUGA oca Jakova, protinica Vesna, poklonila je predsedniku Vučiću valjevsku rakiju, da se seća trenutka kada je obišao crvku i u njoj obeležio svoju slavu.

- Rakija je sa našeg poseda, a osveštana je i flaširana, sa voskom i trobojkom, u manastiru Levič. Predsednik je bio dirnut ovim simboličnim poklonom. Nasmejao se i zahvalio - ističe protinica Vesna.