OD STALNOG DOPISNIKA - ZAGREB


ČUVAJTE se velikih želja, jer mogu i da se ostvare. Ta je sudbina snašla Aleksandra, a ubili su ga zbog Jugoslavije - rekao je juče u Zagrebu Vuk Drašković, predstavljajući svoju knjigu "Aleksandar od Jugoslavije".

Poslednji put u Zagrebu Drašković je bio pre dvanaest godina kao šef srpske diplomatije i vodio razgovore sa tadašnjom hrvatskom ministarkom spoljnih poslova Kolindom Grabar Kitarović.

- Bilo je to jedno ugodno iskustvo - rekao je Drašković pred pedesetak onih koji su došli na predstavljanje njegove knjige. Bilo je i dosta ljudi iz policijskog obezbeđenja.

Od viđenijih Zagrepčana koji su prisustvovali bio je i lider Srba u Hrvatskoj Milorad Pupovac.

Pročitajte još: Špijunka: Jagma za kraljem Vuka Draškovića

- Ako je ideal ono što danas imamo, onda je Aleksandar bio veliki gubitnik, ali ne mislim da je ovo danas ideal. Danas ni za koga na ovim prostorima nema budućnosti ako se na neki način ne povežemo. To, naravno, ne znači da se zalažem za neku novu Jugoslaviju - rekao je Drašković.

Stanje na jugoistoku Evrope Drašković je ocenio kao dramatično i zauzeo se za saradnju svih na ovim prostorima.

Govoreći o istoriji, Drašković je kazao da je Jugoslavija, a ne Velika Srbija, 1915. godine bila cilj srpske vojske. Jer, rekao je Drašković, svetske sile nisu Srbima nudile mnogo i ideja o stvaranju Velike Srbije bila je samo šargarepa da se privuku Srbi, a realnost je bila sasvim nešto drugo.