POSLE mnogih visokih priznanja na svetskim festivalima, dugometražni dokumentarni film naše rediteljke Mile Turajlić "Druga strana svega" osvojio je i nagradu za najbolji scenario Međunarodnog udruženja dokumentarista (IDA), koja joj je svečano dodeljena na gala ceremoniji u Holivudu.

Pročitajte još: Podrška za Paskaljevića

IDA Documentary Awards je najprestižnija svetska ceremonija posvećena dokumentarnom filmu, ove godine je održana u čuvenom holivudskom "Paramaunt" studiju i smatra se jednim od glavnih događaja koji otvaraju "sezonu Oskara".

Pročitajte još: Film Kralj Petar Prvi za četiri dana pogledalo 50.000 ljudi

Naša najnagrađivanija dokumentaristkinja u svetu sa svojim filmom ušla je i u trku za Oskar 2019, u kategoriji najboljih dokumentaraca, a u okviru ove kampanje "Druga strana svega" početkom decembra prikazana je članovima Američke filmske akademije u Njujorku, Los Anđelesu i San Francisku. Podsećanja radi, sa ovom intimnom pričom o podeljenom porodičnom stanu, kroz koji govori o istorijskim i političkim prilikama u bivšoj Jugoslaviji i današnjoj Srbiji, Mila Turajlić bila je pobednik najznačajnijeg svetskog festivala dokumentarnih filmova, 30. jubilarnog IDFA u Amsterdamu. Ova nagrada ne samo da je bila najveći uspeh srpskog filma u svetu u poslednjoj deceniji, nego joj je automatski otvorila vrata da uđe i u trku za 91. Oskar.

"NjUJORKER"

FILM "Druga strana svega" našao se na listi najboljih filmova u 2018, po oceni jednog od najcenjenijih kritičara današnjice Ričarda Broudija. Lista je objavljena u časopisu "Njujorker". Naša rediteljka dospela je u isti red sa kultnim autorima kao što su Spajk Li, Ves Anderson, Klint Istvud, braća Koen...