ISTORIČAR umetnosti Nikola Kusovac i kolekcionari Nenad Stojić i Sava Šaronjić u sredu su bili u Prvom osnovnom sudu u Beogradu na saslušanju, po zamolnici državnog tužioca iz Minhena, koji ih optužuje za trgovinu spornim delima zenitista. Nemački sud, naime, podigao je optužnicu protiv Stojića i Šaronjića zbog sumnje da su pokušali da poznatoj minhenskoj galeriji Zisska&Lacher predaju za aukciju četrdesetak falsifikovanih dela naših, hrvatskih i slovenačkih umetnika, pripadnika ovog avangardnog pokreta, dok je naš najpoznatiji stručnjak za procenu umetnina osumnjičen jer je dao mišljenje da su ti radovi originali. Dva dana pre licitiranja policija je uzela sva dela, između ostalih, Mihajla Petrova, Ljubomira Micića, Luisa Lozovika, Branka Ve Poljanskog...

Na saslušanju, Stojić i Šaronjić su odbili da se izjasne, jer Viši sud iz Minhena nije dostavio optužnicu, niti njihovu stručnu ekspertizu spornih dela. Kusovac je pred sudom objasnio da njegovo stručno mišljenje ne obavezuje, jer to nije ekspertiza, ali da je uveren da su radovi koje je procenjivao originali. Kusovčevo mišljenje priloženo je uz samo deset radova, a neka od njih Stojić i Šaronjić dobili su od prethodnih vlasnika.

Pročitajte još - Nikola Kusovac: Mojoj Srbiji poklanjam najveće blago koje imam

DELA AVANGARDISTA I U MSU STOJIĆ i Šaronjić su legalno izneli oduzeta dela iz Srbije. Dozvolu su dobili od Zavoda za zaštitu spomenika kulture i Muzeja savremene umetnosti. Šaronjić je poklonio Muzeju 25 dela iz ove kolekcije, a Muzej je otkupio još jedno. - Ukoliko je reč o falsifikatima, propust zaposlenih u Muzeju savremene umetnosti je to što nisu intervenisali, a ako se utvrdi da su originali, opet su napravili propust. Dozvolili su da naša kulturna dobra odu iz zemlje - kaže Kusovac.

- U zamolnici našem sudu ne postoji nikakav dokaz koji bi upućivao da su oduzeta dela falsifikati. Onaj ko šalje zahtev za međunarodnu pravnu pomoć mora da dostavi optužnicu i mora da dostavi analizu o veštačenju umetničkih dela. Dok nam se ne dostavi optužnica, moji klijenti neće dati iskaze - kaže advokat Veselin Cerović, koji zastupa Stojića i Šarovića.

Kusovčev advokat Nikola Nikolić najavio je tužbu protiv "organa koji pokreću nebulozne postupke protiv njegovog klijenta".

- U predmetu nema nijednog ozbiljnog dokaza da je Kusovac učestvovao u nekakvoj prevari - kaže Nikolić. - Dao je iskaz dovoljan da razbije svaku sumnju. Objasnio je da je on najbolji poznavalac stvaralaštva Mihajla Petrova, da ga je lično poznavao i organizovao mu izložbe i da ne postoji stručnjak u Nemačkoj koji bi njemu po tom pitanju mogao da parira.

Kusovac kaže da je tužilac pošao od pogrešne pretpostavke da je on uzeo veliki novac za stručno mišljenje.

- Optužili su me da radim za Šarovića i Stojića, a procene "spornih" umetničkih dela koštale su svega 400 ili 1.000 dinara. Poslaću im račune i neka vide za koju cenu su me "kupili" - kaže, za "Novosti", Kusovac. - Na isti način su me mogli dovesti u vezu sa desetinama hiljada drugih ljudi kojima sam procenjivao slike. Siguran sam da su dela za koja sam dao mišljenje autentična.

Advokat Veselin Cerović i optuženi Nenad Stojić

Aukcija u galeriji Zisska&Lacher trebalo je da bude najveća prodaja dela zenitista koji su veoma popularni u inostranstvu. Kako "Novosti" nezvanično saznaju, dojavu da je reč o falsifikatima uputio je zagrebački kolekcionar Marinko Sudac, koji takođe trguje delima zenitista.

Pročitajte još - Nikola Kusovac: Art triler na štetu Srbije

- Moji klijenti ovo doživljavaju kao napad na čoveka, umetnost i zenitizam. Oni veruju da su sva dela originali, jer potiču iz kolekcija pesnika Marka Ristića i Dobrile Petrov, supruge Mihajla Petrova. Tražimo da se slike vrate i obustavi postupak - kaže Cerović.