ZBOG nagomilanih problema, orkestar Opere Narodnog pozorišta izabrao je krajem prošlog meseca savet koji će ga predstavljati u dijalogu sa upravnikom i direkcijom Opere i održao sastanak. Pošto, kako navode, nisu dobili zadovoljavajuće odgovore - spisak problema ovih dana dostavio je Ministarstvu kulture i informisanja.

Tako se u tom dopisu, između ostalog, upozorava na kreiranje i usvajanje neadekvatne sistematizacije koja prednost daje administraciji (a na štetu umetnika u Narodnom pozorištu, pogotovu orkestra koji je lišen mnogih ključnih pozicija), loše uslove rada, nedostatak jasne umetničke vizije u sektoru Opere (za poslednjih 18 godina Opera je promenila 13 direktora), nepostojanje ili nefunkcionisanje mehanizama zaštite od ometanja na radu, nedostatak konstruktivne horizontalne i vertikalne komunikacije unutar Narodnog pozorišta.


PROČITAJTE JOŠ - UMIVANjE FASADE: Počela obnova Narodnog pozorišta


Uz konstataciju da su problemi nagomilavani i zanemarivani godinama, na kraju se ističe da "kozmetičke" promene neće biti dovoljne, već su potrebne suštinske promene u načinu vođenja nacionalnog teatra, stručno, angažovano i motivisano.

Inače, medijskim kućama u ponedeljak je stigla pozivnica za svečanu akademiju (22. novembra) povodom 150 godina kuće, s potpisom upravnika Dejana Savića.