NA Sajmu knjiga u Beogradu je predstavljen ratni dnevnik general-pukovnika Nebojše Pavkovića, komandanta Treće armije Vojske Jugoslavije tokom NATO agresije 1999. godine. Četiri toma dnevnika pod nazivom “Treća armija sedamdeset osam dana u zagrljaju ‘Milosrdnog anđela’” deo su edicije “Ratnik” od sedam knjiga koje donose sećanja učesnika ratnih događanja na Kosovu i Metohiji 1999. godine. Na početku promocije, Dragana Marković, urednik Izdavačke delatnosti Medija centra “Odbrana” i urednik knjige, istakla je da ratni dnevnik generala Pavkovića i edicija “Ratnik” predstavljaju doprinos očuvanju znanja o primenjenoj ratnoj veštini, koja je pomogla da se odbrani zemlja i maksimalno sačuvaju resursi u gotovo nemogućim uslovima.

Admiral u penziji Boško Antić, jedan od priređivača knjige, istakao je da je reč o kapitalnom delu bez koga ozbiljna istoriografija neće moći da sagledava te događaje.


PROČITAJTE JOŠ - General Pavković: Na Kosmetu smo izdržali NATO udare iz stratosfere

- Dobro je da je napisana, jer ako mi ne pišemo o događajima, pisaće drugi, a to znamo kako izgleda. Podeljen u četiri toma, dnevnik pokazuje poverenje s kojim komandant pristupa svojim ljudima, i što je najvažnije, kako se komanduje u teškim uslovima - rekao je admiral Antić.

Koliko će ljudi stradati tokom rata, umnogome zavisi od ratne veštine komandanta, naglasio je general u penziji Milorad Đorđević.

- Pavković je delovao u nemogućim uslovima. Dokazao je tvrdnju da komandovati zapravo znači pre svega predviđati, a ne samo donositi naredbe - rekao je general Đorđević.