POŽAREVAC – U Požarevcu su u petak počeli “Dani Slobodana Stojanovića“, deveti po redu, polaganjem cveća na bistu našeg čuvenog dramaturga, u Sunčanom parku. Manifestacija je pokrenuta na inicijativu požarevačke biblioteke „Ilija M. Petrović“, na čijem je čelu Stojanović bio od 1963. do 1968. godine. -Pripadnik sam generacije koja je imala to zadovoljstvo da na televiziji gleda Stojanovićeva dela. Poruke koje je kroz njih slao slao i danas su aktuelne, jer su univerzalne – rekao je gradonačelnik Bane Spasović. O delima Stojanovića govorila je i direktorka gradske Narodne biblioteke, Vera Zarić-Mitrović.

Pročitajte još - SEĆANjE NA DRAMATURGA SLOBODANA STOJANOVIĆA: Šotra odao počast autoru kultne serije “Više od igre”

-Stojanović je jednom izjavio kako smatra da je šala najveći božiji dar. On je držao i do dobrote i uvek i drugima pomagao u stvaranju dela. Iza sebe je ostavio bogat stvaralački opus, da ga po njemu pamtimo i spominjemo – rekla je direktorka. U čast Slobodana Stojanovića, požarevačka Biblioteka svake godine raspisuje i konkurs za najbolju dramu. Ovogodišnji pobednik je drama „Suze svetog Lavrentija“ Nikole Stanišića iz Vršca, kojem sleduje nagrada od 60.000 dinara. Slobodan Stojanović (1937-2000) bio je umetnički direktor Savremenog pozorišta u Beogradu, dugogodišnji urednik TV Beograd i redovni profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Njegove najpoznatije TV serije i drame bile su: «Više od igre», "Jastuk groba mog", "Tuga", "Golubovići", "Siroče", "Idemo dalje" i "Držanje za vazduh".

PROGRAM

Osim dodela nagrade za najbolju dramu, na programu manifestacije je i promocija novog izdanja Stojanovićevog romana „Lav u Beogradu“, kulturno-umetnički program „Nešto lepo“ i projekcija digitalizovanog filma „Siroče“.