NA prve “Dane Mije Aleksića”, organizovane povodom 95-godišnjice od rođenja velikana srpskog glumišta, u njegovom zavičajnom Gornjem Milanovcu kasno preksinoć spuštena je zavesa. Nju je, podsetimo, 26. septembra podigla komična pozorišna predstava Edmonda Rostana “Sirano”, ansambla Narodnog pozorišta iz Beograda, a celu manifestaciju zatvorio je koncert filmske muzike kvarteta Wonder Strings.

Tokom pet dana nizali su se i drugi izuzetno posećeni umetnički događaji, poput izložbe “Mija Aleksić - biti glumac” autora Bobana Stefanovića. Izvedena je monodrama “Svetozar Treći” autorke Ljiljane Bralović, čiji režiser i glumac je Ivan Perković iz NASTeatra. Prikazane su svečane projekcije restauriranih kopija filmova “Maratonci trče počasni krug” i “Skupljači perja”, a održan je i dečji filmski matine. Skoro do poslednjeg mesta, publika je ispunila Veliku salu Doma kulture i na baletskoj predstavi Narodnog pozorišta iz Beograda “Ko to tamo peva”.

- Ovaj vrsni komičar, svojom slavnom glumačkom karijerom, zadužio je zavičaj i nas, da čuvamo sećanje na njegove glumačke bravure i na njega, da ovom manifestacijom na mlađe generacije prenosimo neverovatan glumački duh koji ga je pratio i koji je ukorenjen u kulturnom nasleđu srpskog naroda - istakao je Dejan Kovačević, prvi čovek opštine Gornji Milanovac, koja je sa Kulturnim centrom bila organizator manifestacije.

PROČITAJTE I: SVEDOČANSTVO STRAŠNOG DOBA: Predstavljen zbornik SANU posvećen Miloradu Ekmečiću

Direktor KC Dragan Arsić potvrđuje da je model “Dana Mije Aleksića” utvrđen posle višegodišnjih istraživanja karijere tog velikana koja je obavio taj centar.

- Gotovo da nema oblasti umetničkog stvaralaštva gde se Mija nije oprobao. Zato su njegovi “Dani” splet pozorišne, filmske, likovne, vizuelne i muzičke umetnosti - kaže Arsić.

Velibor, sin Mije Aleksića uručio nagradu Nenadu Jezdiću Foto Tanjug

PONOSNA PORODICA

OVO je velika čast za nas, Mijinu porodicu, jer on je obeležio jedno vreme. Pre pet godina, kad je počela cela ova priča, porodica se uključila u nju, dali smo sve njegove nagrade. Neizmerno hvala ljudima u Milanovcu što su sve učinili da se ime mog oca ne izbriše - setno kaže Aleksićev sin Velibor, koji je sa predsednikom opštine uručio glumcu Nenadu Jezdiću priznanje koje nosi ime Mije Aleksića.