JUBILARNI, "zlatni" Bemus otvoriće 10. oktobra u Sava centru nastup jednog od najvećih virtuoza i verovatno najtiražnijeg violiniste današnjice, Najdžela Kenedija. Legendarni britanski muzičar "susrešće se" sa velikanima iz proteklih epoha, svojim velikim ljubavima - Bahom i Geršvinom (kako kaže naslov koncerta, "Od Baha do Geršvina"). Tim nastupom započeće program 50. Beogradskih muzičkih svečanosti, u utorak najavljen u Skupštini grada Beograda.

Tokom jubilarnog Bemusa, na devet koncerata od 10. do 20. oktobra, u beogradskim koncertnim dvoranama i muzejima nastupiće istaknuti solisti, ansambli i horovi, a predstaviće se i mladi umetnici. Organizatori festivala otkrili su da je koncept predstojećeg izdanja zamišljen kao svojevrsna fuzija svih najvažnijih programskih segemenata koji su tokom istorije te manifestacije činili njen sadržaj, te da će publika imati priliku da uživa u raznovrsnom programu - od klasične simfonijske, solističke, kamerne i operske muzike do izvorne narodne, ali i savremenih žanrova.


Pročitajte još - Otvoren 49. BEMUS: Glinka pred beogradskom publikom (Foto)


O programu su govorili Ivona Jevtić, gradska sekretarka za kulturu koja je objavila da je za festival izdvojeno 20 miliona dinara, zatim v. d. direktora CEBEF-a Damir Handanović, Milica Kadić, predsednica odbora festivala i urednica muzičkog programa Cebefa.


UGLEDNI GOSTI

IZMEĐU nastupa Kenedija i koncerta Beogradske filharmonije sa Horom Slovenačke filharmonije (20. oktobra u Kolarčevoj zadužbini), publika će u zdanju Kolarca čuti i pijanistu Vadima Rudenka, soliste Berlinske filharmonije sa Šarun ansamblom, Brodski kvartet, Simfonijski orkestar i Hor RTS. U Narodnom muzeju održaće se i koncert izvorne narodne muzike autora dr Dimitrija Golemovića...