Dodelom Zlatnog lava filmu "Roma" meksičkog reditelja Alfonsa Kuarona i drugih nagrada večeras je u Veneciji završen 75. Međunarodni filmski festival - Mostra.

Za Zlatnog lava ove godine takmičilo se 21 ostvarenje, a Kuaron je postao svetski poznat s filmom "Gravitacija" koji je 2013. godine osvojio sedam prestižnih Oskara američke Akademje fimskih nauka i umetnosti.

PROČITAJTE JOŠ: “Strano telo” u Veneciji

Žiri Mostre kojim je ove godine predsedavao takođe reditelj iz Meksika Giljermo del Toro, prošlogodišnji dobitnik Zlatnog lava za film "Oblik vode", odlučio je da nagradi film "Roma", priču sa autobiografskim elementima o teškom životu u Meksiku '70-tih godina.

Srebrnog lava ili Gran pri žirija dobio je film "The Favourite" grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa, dok je Srebrnog lava za najbolju režiju dobilo ostvarenje "Les Freres Sisters" Francuza Žaka Odijara.

Američki reditelji, braća Džoel i Itan Koen osvojili su nagradu za najbolji scenario za "The Ballad of Buster Scruggs".

Najbolja glumica festivala je Olivija Kolman za ulogu britanske kraljice u filmu "The Favourite", dok je najbolji glumac Viljem Defo za ulogu slikara Vinsenta van Goga u ostvarenju "At Eternity's Gate". Oboje su dobili nagradu nazvanu - Kup Volpi.

Specijalnu nagradu devetočlanog žirija dobio je film "The Nightingale", australijske glumice Dženifer Kent, koja je bila jedina žena reditelj u takmičarskom delu Mostre.

Nagrada "Marčelo Mastrojani" za najbolju nadu pripala je glumcu Bajkaliju Ganambaru.

Festival u Veneciji je počeo 29. avgusta projekcijom filma "First Man" američkog reditelja Dejmijena Šazela, čiji je mjuzikl "La La Land" prošle godine osvojio šest Oskara.

Zlatnog lava za životno delo ove godine su dobili britanska glumica Vanesa Redgrejv i kanadski reditelj Dejvid Kronenberg.

Ovogodišnji festival obeležio je dolazak bivšeg predsednika Urugvaja Hozea Muhike kome je reditelj Emir Kusturica posvetio dokumentarni film prikazan na Mostri.

Skromni Muhika, poznat kao najsiromašniji predsednik na svetu, rekao je novinarima u Veneciji da je pristao da dođe na festival "jedino zbog prijatelja Kusturice" dodajući da on ne pripada tom svetu.

Ovogodišnji žiri se priključio međunarodnim apelima iz sveta kulture i kinematografije za oslobađanje ukrajinskog reditelja Olega Sencova, koji štrajkuje glađu od 14. maja u ruskom zatvoru.

PROČITAJTE JOŠ: Kusturičina oda Muhiki

Mostra je pored filmskog festivala u Kanu i Berlinu jedan od glavnih filmskih festivala u Evropi.

Festival je kao deo Bijenala u Veneciji ustanovio grof Đuzepe Volpi 1932. godine. Od 1932. do 1942. godine glavna festivalska nagrada Zlatni lav, nosila je ime Kup Musolini, po tadašnjem italijanskom premijeru Benitu Musoliniju. Nagrada je dobila ime Zlatni lav 1949. a prvo priznanje pripalo je francuskom filmu "Manon".