FRANCUSKA zna koliko je izuzetne hrabrosti pokazao srpski narod u Prvom svetskom ratu. Srbija je tada zauzimala posebno mesto u srcima Francuza. Iskovano je francusko-srpsko prijateljstvo. Imamo ogromno poštovanje za taj period istorije i za ulogu Srbije. Ali saradnja naših država nastavlja se i danas, kada zajedno radimo na odbrani slobode i stabilnosti.

Ovo je rekao Frederik Mondoloni, ambasador Francuske u Beogradu, na konferenciji za novinare održanoj u petak, na kojoj je najavio niz manifestacija kojima će biti obeležena stogodišnjica okončanja tog svetskog sukoba. Među glavnim događajima koje Francuska organizuje povodom završetka Velikog rata u Srbiji, ambasador Mondolini je izdvojio veliki prijem povodom 1. novembra - Dana oslobođenja Beograda, i obeležavanje Dana primirja 11. novembra. Za 11. septembar je predviđena promocija ratnog dnevnika Franšea d'Eperea, kojoj će prisustvovati i njegovi potomci, a dan kasnije biće položen venac na spomenik ovom francuskom maršalu i srpskom vojvodi.

Pročitajte još - Srbi i Francuzi obeležili Dan oslobođenja Prokuplja u Prvom svetskom ratu

Na konferenciji su najavljeni i karavan francuskog filma kroz Srbiju, putujuća izložba "Naša istorija, naša sećanja", dva naučna skupa u saradnji s Balkanološkim institutom i s Vojnom akademijom i veliki koncert 23. septembra u "Kolarcu", na kome će francuski umetnici Mišel Dalberto i Žan--Pol Gasparijan izvesti francuska dela nastala u vreme Prvog svetskog rata.

- Tokom Prvog svetskog rata, Francuska je stala rame uz rame sa Srbijom i izvojevala pobedu i slobodu - rekao je Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, i zahvalio Francuskoj kao partneru Srbije na njenom putu ka EU.

Zoran Đorđević i Frederik Mondoloni Foto N. Skenderija

Deo obeležavanja stogodišnjice biće i otkrivanje obnovljenog Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, a Olivera Vučković, v. d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda, rekla je da su svi radovi završeni u predviđenom roku.

- Spomenik je bio u veoma lošem stanju, s mnogobrojnim oštećenjima nastalim tokom 88 godina - naglasila je direktorka Vučković. - Francuska je dala 208.300 evra za obnovu, a Ministarstvo za rad 22.000.000 dinara. Do svečanog otvaranja, Grad Beograd sprovešće parterno uređenje oko spomenika.

Izložba "Naša istorija, naša sećanja" će tokom jeseni obići srpske gradove na putu kojim se napredovalo posle proboja Solunskog fronta - Vranje, Leskovac, Niš, Pirot, Knjaževac, Zaječar, Negotin, Kladovo i Beograd. A biće održana i dva naučna skupa - "Kraj Velikog rata na Balkanu", koji će u organizaciji Balkanološkog instituta biti održan kroz okrugle stolove u Beogradu, Novom Sadu i Nišu od 12. do 15. septembra, i skup Vojne akademije "Komparativna analiza operacija na Solunskom frontu".

VUČIĆ U PARIZU

PRIDAJEMO veliki značaj dostojnom obeležavanju stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata i tim povodom će u Parizu 11. novembra biti održana ceremonija na koju je pozvan i predsednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Mondolini, naglašavajući da je srećan što je Vučić među 80 šefova država koje je francuski predsednik Emanuel Makron pozvao na ceremoniju.