VIŠE od stotinu slika, nastalih u ateljeima tridesetak vojvođanskih slikara u drugoj polovini 20. veka i objedinjenih u izložbi "Odgovorno u kulturi. 100 odabranih dela iz umetničke kolekcije Vojvođanske banke", od četvrtka do 20. septembra biće nesvakidašnja poslastica za ljubitelje umetnosti u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu.

Ovu jedinstvenu postavku u četvrtak veče u 20 časova predstaviće upravnica GMS dr Tijana Palkovljević Bugarski i predsednik Izvršnog odbora Vojvođanske banke Predrag Mihajlović. Izložbu će otvoriti Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja.

Među zastupljenim autorima su značajni predstavnici vojvođanske likovne scene, poput Milana Konjovića, Stojana Trumića, Nikole Graovca, Boška Petrovića, Stevana Maksimovića, Milivoja Nikolajevića, Janoša Mesaroša, Ankice Oprešnik, Milana Kerca, Milana Kečića, Zdravka Mandića, Save Stojkova, Pavla Blesića, Danila Vuksanovića...

Pročitajte još - Vojvođanske priče: Usred grada bašta i trpeza iz kamenog doba

Najstarije izloženo platno je ulje Đurđa Teodorovića (1907 - 1968), slikara iz Bačke Palanke. Autor je ovo delo naslikao 1950. godine.

- Postavka je tematski posvećena ravnici u raznolikim stilovima: od Konjovića koji je prikazuje na ekspresionistički način, do Milana Kerca i Kečića koji su je oslikali na malo mirniji i intimniji način - kaže Mirjana Brmbota, muzejska savetnica.

Osamdesetih godina prošlog veka Vojvođanska banka je započela sakupljanje svoje umetničke kolekcije. Ta strast rezultirala je formiranjem respektabilne kolekcije srpske nacionalne umetnosti koja danas ima 796 umetničkih dela. Vredna platna nisu mogla sva da stanu na zidove bančinih prostorija pa je većina slika čuvana u depoima.

Od juna 2016. godine, međutim, započeta je saradnja GMS i Vojvođanske banke, a ubrzo potom sačinjen je popis bogate bančine kolekcije. U oktobru iste godine u GMS otvorena je prva izložba "Odgovorno u kulturi", kada je javnosti predstavljen veliki deo ove raskošne umetničke zbirke.

SARADNjA

SARADNjA GMS i Vojvođanske banke prepoznata je u javnosti kao primer dobre prakse a osim nagradama, prošle godine rezultirala je i doprinosom banke u obnovi fasade zgrade Galerije Matice srpske.