LESKOVČANI imaju priliku da u svom Narodnom muzeju, u narednih dvadesetak dana, posete izložbu "Nemanjići, rađanje kraljevine", koju čine kostimi, nakit i rekviziti iz istoimene serije po izboru autora Petra Đinovića, odgovornog urednika Galerije RTS-a. Radi se o umetničkim delima i autentičnim replikama srednjovekovnih odevnih predmeta, oruđa i oružja, kostimografa Stevana Savkovića i scenografa Kirila Spaseskog, nastalih posle višemesečnih proučavanja istorije, arhitekture i odevanja u srednjem veku.

Galerija leskovačkog Narodnog muzeja bila je tesna da primi sve one koji su, pored ostalog, poželeli da vide odoru Svetog Save i Stefana Prvovenčanog i njegove žene, kraljice Jelene. Četiri njene haljine ostavljaju utisak "zbog sjaja bisera, dragog i poludragog kamena i srme" kojima su ukrašene, a tu su i odela običnih ljudi i vojnika.

Pročitajte još: MUZIKA IZ SERIJE "NEMANjIĆI": Zvuci srednjovekovne Srbije

- Sve odore radili su umetnici po svojim vizijama, osim nekoliko koje su napravljene po replikama očuvanih originala. Rekviziti su rađeni po replikama u vidu oružja, mačeva, lukova i strela i oni su veran prikaz. Među njima je i replika ratničkog mača Stefana Prvovenčanog - objašnjava autor Petar Đinović.

Petar Đinović

Izloženo je i pet kruna, dve katoličke i tri pravoslavne, a tu su i zastave, upotrebni predmeti i mnoštvo fotografija. Leskovac je treći grad, posle Beograda i Banjaluke, u kojem je prikazana postavka o Nemanjićima.

- Motiv ove izložbe je da na neki način doprinesemo da se više bavimo ovim periodom srpske istorije, ne zbog prošlosti nego zbog budućnosti. Videćete koliko tu ima odgovora za sadašnje izazove kroz koje prolazimo - rekao je Đinović, i ocenio da Srbija u periodu kada su njome vladali Nemanjići može da potraži mnoga rešenja i za današnju situaciju.

Pročitajte još: Dragan Bujošević za “Novosti”: Hajku na "Nemanjiće" podmetnuli na "tviteru"

Izložbu je otvorio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović uz zahvalnost na prilici da se i Leskovčani vrate u vreme velikog župana Stefana Nemanje koji je od vizantijskog cara Manojla Komnena na poklon dobio Dubočicu, na čijem prostoru se Leskovac danas nalazi. On je ocenio da se RTS pokazao dostojnim velikih svetskih produkcijskih kuća o čemu svedoče i izloženi umetnički predmeti.

Rekviziti korišćeni u seriji


IZRAĐENO OKO 800 KOSTIMA

IZRADA oko 800 kostima podrazumevala je angažovanje na stotine umetnika, zanatlija i učenika umetničkih škola. Ti predmeti nisu muzejski eksponati, jer su materijalni dokazi o ovom periodu srpske istorije vrlo oskudni, ali su umetničke kreacije potkovane na istorijskim saznanjima. Neki od kostima, korišćeni u scenama borbi, teški su više desetina kilograma.