U VIŠE od pet stotina bioskopa širom Amerike poslednjeg vikenda u avgustu započelo je prikazivanje rimejka kultnog filma "Leptir", u režiji danskog reditelja Majkla Noera, koji je tokom 2016. sniman u Beogradu, a njegova premijera i distribucija mesecima su najavljivane u vodećim svetskim filmskim časopisima.

Prve klape nove ekranizacije čuvene autobiografske priče Anrija Šarijera, pljačkaša sefova koji je tridesetih godina 20. veka osuđen na doživotnu robiju zbog ubistva koje nije počinio, "pale" su u Karađorđevoj ulici i u prostoru "Mikser hausa". Ulogu Šarijera, koju je u prvoj verziji "Leptira" iz 1973. igrao Stiv Mekvin, "nasledio" je mladi glumac Čarli Hanam, zvezda serije "Sinovi anarhije" i filma "Pacific Rim", a zanimljivo je da on i fizički dosta liči na legendarnog holivudskog glumca.

Druga glavna uloga, koju je nekada igrao Dastin Hofman, takođe je poverena glumačkoj zvezdi koja tek dolazi, Ramiju Maleku, junaku serijala "Privremeni dom", "Gospodin Robot"..., koga ćemo uskoro gledati i u naslovnoj ulozi u biografskom filmu o Frediju Merkjuriju. Pored Hanama i Maleka, u glumačkoj ekipi su i Tomi Flanagan i Iv Hjuson, koji igraju upravnike zatvora.

Pročitajte još: Veličanstveni brkovi Herkula Poaroa

Snimanje nove verzije "Leptira", dirljive, istinite priče o istrajnosti jednog zatvorenika da uprkos strašnim kaznama i mučenjima neprestano pokušava da pronađe svoj put u slobodu i pobegne iz zatvora, pomogao je i Filmski centar Srbije. Ta finansijska sredstva obezbeđena su po Uredbi o podsticajima stranim investitorima da u Srbiji proizvode audio-vizuelna dela, a deo ekipe "Leptira" su i naši glumci Dragan Mićanović, koji ima zajedničke scene sa Hanamom i Malekom, Nina Seničar, Olja Hrustić... Kostime za film uradila je Bojana Nikitović, a srpski partner je producentska kuća Work in Progress.

Stiv Mekvin i Dastin Hofman


Posle Beograda deo "Leptira" snimljen je na Malti i u Crnoj Gori - u Kotoru, Ulcinju, tvrđavi Mamula i na ostrvu Lastavica, a u Gornjem Grblju nadomak Budve bila je izgrađena fascinantna replika drvenog zatvora sa početka prošlog veka.


Scena iz filma "Leptir"


NOMINACIJE ZA OSKAR

SLAVNA adaptacija memoarske knjige Anrija Šarijea, poznatog kao Leptir, koji uporno pokušava da pobegne iz kaznenog logora u Francuskoj Gijani, 1974. bila je nominovana za Oskar za najbolji film, reditelj Franklin Dž. Šafer za najbolju režiju, a Stiv Mekvin za najboljeg glumca.

Danas se "Leptir" svrstava u filmske klasike, i uz ostvarenja "Nikad ne voli stranca", "Sedmorica veličanstvenih", "Sinsinati Kid", "Afera Tomasa Krauna", "Veliko bekstvo", "Tom Horn", "Lovac"..., smatra se najznačajnijom produkcijom iz sedamdesetih godina 20. veka.