SAMO tri nedelje pre početka, jubilarni 25. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici ostao je bez direktora i članova Saveta. Neopozivu ostavku ovih dana podneo je dugogodišnji direktor i selektor Slobodan Marković, a ranije su to učinili predsednik Saveta Ljubivoje Ršumović i članovi: teatrolozi Miroslav Radonjić i Zoran Maksimović i novinar Gordana Đurđević.

Kao razlog za neopozivu ostavku Slobodan Marković naveo je lošu komunikaciju sa izvršnim producentom - subotičkim Otvorenim univerzitetom, koji je “samovoljno suspendovao odluke Saveta i preuzeo rukovođenje Festivalom mimo Statuta i Osnivačkog akta”.


PROČITAJTE JOŠ:
Ljubica Radović: Umetnost je sam umetnik

- Brojni problemi nastali su zbog narušenog poverenja, loše komunikacije i odnosa izvršnog producenta prema Festivalu, koji se ogledao u nizu štetnih postupaka, a koji je kulminirao ukidanjem radnog mesta izvršnog direktora Festivala, što je, između ostalog, ugrozilo dalje funkcionisanje manifestacije - tvrdi u otvorenom pismu Slobodan Marković.

Zbog toga je, po njegovim rečima, došlo do zastoja u priremama Festivala i program koji je Savet usvojio novembra 2017. godine nije mogao biti realizovan u septembru, kako je prvobitno bilo planirano.

- Međutim, odluka Saveta da se Festival pomeri za kraj oktobra ili početak novembra, kako bi se makar deo tog planiranog programa realizovao, ignorisana je od strane izvršnog producenta. Mesecima nisam ni na koji način uključen u realizaciju ovogodišnjeg Festivala i svojim imenom i delom ne stojim iza onoga što će publici biti ponuđeno na ovogodišnjem, jubilarnom Festivalu - zaključuje Marković.

Neslaganje: Ilija Tatić i Slobodan Marković


Direktor Otvorenog univerziteta Ilija Tatić potvrđuje, za “Novosti”, da je bilo problema u međusobnoj saradnji.

- To je posledica inicijative gospodina Markovića u vidu osnivanja udruženja građana sa ciljem preuzimanja organizacije 25. i narednih festivala. Takva inicijativa, pokrenuta bez povoda i argumenata, nije prihvaćena od osnivača Grada Subotice posle čega počinju prethodno pomenuti problemi - ističe Tatić. - Poslednja sednica Saveta Festivala kojoj je prisustvovao predstavnik izvršnog producenta održana je u novembru 2017. i od tada izvršni producent nije pozvan da prisustvuje nijednom sastanku. Takođe, nijedna odluka koja je proistekla sa tih sastanaka nije zvanično dostavljena izvršnom producentu Festivala, koji je po dobijanju rezultata konkursa nastavio da priprema program za septembar, kako je i definisano u prijavama za konkurse koje smo pripremali zajedno sa gospodinom Markovićem.


PROČITAJTE JOŠ:
Kineski izdavači zainteresovani za srpsku književnost

Jubilarni 25. Međunarodni festival pozorišta za decu biće održan od 16. do 21. septembra, a budžet ovogodišnje smotre teatra za najmlađe je svega pet miliona dinara.

- Iz nerazumljivih razloga uskraćeni smo za podršku Ministarstva kulture, a naša je obaveza da manifestaciju realizujemo u skladu sa dugogodišnjom programskom orijentacijom i stečenom reputacijom - dodaje Tatić. - Imaćemo vrlo reprezentativan takmičarski program sa predstavama sa tri kontinenta, specijalan program posvećen kineskom pozorištu za decu uz gostovanje pozorišta iz Pekinga i Šangaja, lutkarski kamp za decu iz Subotice i Segedina, izložbe, promocije knjiga, filmski program, radionice i niz nastupa profesionalnih i amaterskih trupa u okviru pratećeg programa. Najkraće rečeno, mnogo sadržajniji festival nego što se u ovom finansijskom okviru može očekivati.


RŠUMOVIĆ: NE PRAVITE AFERU!

PO rečima predsednika Saveta Ljubivoja Ršumovića, on i njegove kolege podnele su ostavku jer ih niko nije izveštavao ni konsultovao se s njima o radu, naročito prilikom izbora novog selektora.

- Pokušali smo da razgovaramo, ali smo videli da to nije moguće. Nije mi žao zbog ostavki, treba da bude žao onima koji su izvršni producenti i onima koji su ih tu postavili - kaže Ršumović za naš list. - Od ovoga ne treba praviti aferu, mi smo radili najbolje što smo mogli, festival je potreban deci i neka ga prave drugi ljudi.