NAPRAVILI smo film o svetu kriminala, o trenutku kada se prelazi granica posle koje nema nazad. Pogrešne odluke mogu da se donesu iz bolesne ambicije i ljubavi prema novcu, ili da nastanu kao zbir više grešaka - kaže, za "Novosti", reditelj Miloš Avramović o filmu "Južni vetar", koji je premijerno prikazan na otvaranju Filmskih susreta u Nišu.

Reakcije publike na Letnjoj pozornici u Tvrđavi obećavaju da će film naći mesto među bioskopskom publikom, ali i među televizijskim gledaocima, jer se planira i emitovanje serije od jeseni naredne godine.

Nišlije su imale priliku da prve u svetu gledaju triler u kome glavne uloge tumače Dragan Bjelogrlić, Žika Todorović, Miloš Biković, Jovana Stojiljković i Nebojša Glogovc, kome je, nažalost, uloga negativca Goluba bila poslednja.

PROČITAJTE JOŠ: Radošu Bajiću nagrada "Pavle Vuisić": U društvu sam besmrtnih

Avramović ističe da nije bilo lako snimiti triler, jer je komedija žanr koji se više neguje poslednjih godina:

Lik negativca Mareša tumači Miloš Biković, koji je i koproducent filma. Kaže da se ugledao na starijeg kolegu Dragana Bjelogrlića i da je iskustvo koje je tokom snimanja podelio s njim - dragoceno.

- Moj doprinos kao producenta je mali, jer je, ipak, ceo film izneo Miloš Avramović - kaže Biković, i dodaje da će se kao producet oprobati i za rusko tržište. - A što se tiče moje prve uloge negativca, moram da kažem da je za svakog glumca san da igra različite uloge. Kod nas je situacija takva da se malo snima, a kad se i snima - malo se rizikuje, tako da glumac nema prilike da menja žanr, i zato sam ja sa zadovoljstvom prihvatio ovu ulogu. Od prvog čitanja scenarija bilo mi je jasno da je ovo nešto drugačije, ali nisam imao strah. Drago mi je što sam lik Mareša gradio sa Bjelom i Glogovcem.

Miloš Biković

Bikovića je, inače, niška publika proglasila za "glumca prve festivalske večeri".

Dragan Bjelogrlić ne krije da je ovo za njega veoma emotivan film, jer je poslednji put glumio sa Nebojšom Glogovcem. Scena u kafani gde Car (Bjelogrlić) i Golub pregovaraju o životu i smrti grešnog Mareša je poslednja scena koju je Glogovac snimio.


- Uloga Cara je dobro napisana, i zajedno sa Milošem smo tragali da napravimo lik čoveka sa ulice koji je zašao u godine kada se lomi da "ode u penziju", što je u profesiji kojom se bavi gotovo nemoguće. Posle godine "suša", dobili smo film koji može da napravi veliki uspeh u bioskopima, a nije čisto komercijalni film. Inače, mislim da je podela na autorske i bioskopske fimlove apsurd, jer film treba praviti kvalitetno - zaključuje Bjelogrlić.

IZGUBIO "NAISU"

BJELOGRLIĆU je po drugi put uručeno najveće festivalsko priznanje Gran pri "Naisa". Naime, on je za ulogu u filmu "Rat uživo" 2001. godine dobio ovo priznanje, ali je izgubio statuetu, pa mu je uručena nova, za koju je obećao da će je bolje čuvati.