PRVI festival "Dunav Film fest" u Smederevu počinje danas i trajaće do 23. avgusta, a ljubitelji filma moći će da gledaju neka od najznačajnijih ostvarenja nastalih u deset država kroz koje protiče Dunav.

- Posle premijera na najvećim filmskim festivalima, aktuelni evropski naslovi premijerno će biti prikazani na "Dunav Film festu" - izjavio je Jugoslav Pantelić, gostujući programski direktor.

Pročitajte još: Smederevo: Filmska prestonica na Tvrđavi

Manifestaciju će otvoriti film "Svi znaju" koji je označio početak i Kanskog filmskog festivala. Ostvarenje "U hodnicima", koje je premijerno prikazano na Berlinalu, i koje je ovenčano priznanjem Ekumenskog žirija, domaća publika će imati priliku prvi put da gleda u okviru takmičarskog programa u Malom gradu Smederevske tvrđave. Film "Tri dana u Kviberonu", posvećen glumici Romi Šnajder, i zasnovan na neobjavljenom, poslednjem intervjuu koji je dala godinu dana pred svoju iznenadnu smrt, otkriće nam životne, profesionalne i emotivne težnje i želje ove umetnice. U izboru je i "Limunada", rediteljski debi rumunske montažerke Ioane Urikaru.

Programom su obuhvaćeni i naslovi domaće kinematografije. Film "Zlogonje" Raška Miljkovića biće premijerno prikazan našoj publici, dok će jugoslovenski klasik "Varljivo leto 68", koji je digitalno restauriran u okviru projekta "Vip kinoteka" zatvoriti manifestaciju.

"DUNAV 2860"

NAGRADU "Dunav 2860" za najbolji film festivala dodeliće žiri koji čine domaći glumci Jelena Gavrilović i Slaven Došlo i njihov hrvatski kolega Goran Bogdan. Nagrada simbolično označava dužinu reke Dunav, kao i dužinu trajanja festivala u minutima filmova.