PESNIK Adam Puslojić odbio je da učestvuje na Međunarodnom festivalu poezije "Mihaj Eminesku", koji se od 16. do 21. septembra održava u rumunskom gradu Krajova, i uputio je protest organizatorima jer su među dvadesetak zemalja učesnica uvrstili i Kosovo.

Kao gost iz takozvane države Kosovo najavljen je pesnik Ljuljzim Tafa, a iz Srbije petorica poeta - Slavko Almažan, Milutin Đuričković, Jeremija Lazarević, Radomir Andrić i Adam Puslojić.

- Kao srpski pesnik i kao član Rumunske akademije ne mogu to sebi da dopustim. To je za mene košmar i ljudska drama. Dok se ne izvine i dok ne povuku tu bedastoću, ne pada mi na um da idem - kaže, za "Novosti", Puslojić. - Video sam na "Fejsbuku" sliku plakata i zgranuo sam se kada sam shvatio šta su napisali. Nisam to očekivao, jer mi je Rumunija kao druga domovina.

Pročitajte još: Uručena nagrada "Vasko Popa": Adam Puslojić pesnik neobične moći

Puslojić, kojem su se nedavno u izdanju "Filipa Višnjića" pojavili prevodi pesama upravo Mihaja Emineskua u knjizi "Domovina života", kaže da u pozivu za učešće organizatori nisu naveli imena država.

- Poziv je poslala Akademija "Mihaj Eminesku" iz Krajove, koju je osnovao pesnik Jon Deakonesku. Potpisao se kao akademik iako nije član Akademije Rumunije kao ja, već je samo član svoje akademije. Akademija "Mihaj Eminesku" je glavni organizator festivala, koji se održava već šest godina uzastopno. Suorganizatori su Skupština grada Krajove i Ministarstvo za kulturu Rumunije - objašnjava Puslojić. Rumunija nije priznala Kosovo. Utoliko je sve čudnije, jer ne verujem da oni imaju zeleno svetlo iz svog ministarstva kulture da pozovu Kosovo kao zemlju učesnicu. Oni na to nemaju zakonsko pravo. Sada sve zavisi od organizatora. Ako ne isprave svoj propust, ja tamo neću ići.

PODRŠKA MRAOVIĆA

PUSLOJIĆEV protest podržao je na "Fejsbuku" pesnik i prevodilac Dragan Mraović:

- Javite im da ne dolazite, ako to ne uklone, pa da vidimo kako će da opravdaju što ni njihov akademik neće doći zbog ovoga. Mogu da pozovu Šiptare pesnike sa Kosova i Metohije, ne sa Kosova, ali samo pod ličnim imenima i bez ikakvih političkih obeležja ili istupa. Mogu da ih najave samo kao građane Srbije sa Kosmeta.