PRIZNANjA za najbolji film i nagrada publike, koji su osvojeni na minulom Festivalu srpskog filma u Čikagu, uručeni su juče u prostorijama Filmskog centra Srbije. Nagradu za najbolji igrani film osvojilo je ostvarenje Emira Kusturice "Na mlečnom putu", a za najbolji dokumentarni proglašen je autobiografski film Ljubiše Samardžića "Panta rei".

Pročitajte još: Kusturičin "Na mlečnom putu" na Danima Beograda u Moskvi, u toku pregovori za novi film u Kini

Glumica Sloboda Mićalović primila je u Kusturičino ime plaketu odlivenu u bronzi i povelju, koju joj je uručila direktorka Festivala Slavica Petrović.

- Do mene dolaze, od Indije i Kine, preko Jermenije i Kazahstana, pa naovamo, impresije ljudi koji su gledali film. Mislim da smo pobrali veliki broj nagrada za ovo ostvarenje, a sada ćemo im pridružiti i ovo priznanje - rekla je Mićalovićeva. - Snimanje i stvaranje tog filma bilo je božanstveno putovanje, sa mnogo ljubavi i davanja cele ekipe.

Festival srpskog filma u Čikagu, koji je održan krajem prošle godine, bio je posvećen počivšem velikanu Ljubiši Samardžiću. Mnogi posetioci su se upisali u knjigu sećanja, koja je zajedno sa plaketom i poveljom uručena bivšoj saradnici "Sinema dizajna" Zlatici Arsić.

Pročitajte još: Ovacije za "Mlečni put"

- Hvala vam što ste bili deo našeg festivala i što smo imali priliku da vidimo divno delo, koje je Ljubiša stigao da završi pre nego što nas je napustio - rekla je Slavica Petrović.

Sloboda Mićalović primila plaketu u Kusturičino ime

Na dodeli nagrada je najavljeno i osnivanje asocijacije srpskih filmskih festivala u svetu, a selektor Festivala u Čikagu Aleksandar Vlajković je rekao da će ta organizacija biti ubrzano registrovana i da očekuju da će država za njeno organizovanje izdvojiti skromna sredstva.

- Zamisao je da neko sa ovih prostora dođe kao gost festivala i govori o Srbiji, kao i da se prvi dan otvaranja proglasi za dan Srbije - rekao je Vlajković.

Pisac i scenarista Miodrag Ilić je ocenio da su takvi poduhvati mogući i da je takva organizacija potrebna za promociju kulture u dijaspori.

Pročitajte još: "Na mliječnom putu" kao serija

- Nema snažnije promocije jedne zemlje od filma. Sve zemlje koje su izgradile svoj imidž su imale snažnu kinematografiju i umele su da pričaju o sebi na dostojanstven i umetnički ubedljivo artikulisan način - kazao je Ilić.

Idući Festival srpskog filma u Čikagu biće održan u prvoj nedelji decembra.

VEČNI HEROJ

U knjizi žalosti (na slici)koju su u decembru 2017. popunjavali posetioci Festivala u Čikagu, mogle su se pročitati emotivne poruke, kao i poslednji pozdravi upućeni Ljubiši Samardžiću: "Tvoji likovi obojili su mnoge živote i dotakli srca svih nas. Tvoj široki osmeh će nas još dugo grejati sa malih i velikih ekrana. Hvala ti za sve što si podario filmu i nama"; "Ulepšavao si nam sve godine svojim predivnim ulogama i ostaćeš u pamćenju i večnosti kao divan poseban glumac i čovek"; "Za naše detinjstvo ste bili najveći velikan! Hvala Vam"; "Bili ste večni heroj filmskog platna sa kojim sam odrastao"; "Izgubili smo dragu vezu sa Srbijom", "Bio je zvezda velika i otišao je među zvezde"...