PRVI put sam u Srbiji i čim sam stigla osetila sam neke dobre vibracije. Pola dana druženja sa ovim divnim ljudima ovde bilo mi je dovoljno da razumem zašto je dobro biti vaš gost.

Ovako, ekskluzivno za “Novosti”, govori pevačica i glumica Liza Simon (55), koja je svojim nastupom na džez festivalu u Nišu obeležila 85 godina od rođenja svoje majke Nine Simon, jedne od najvećih džez umetnica, kao i njen ulazak u Rokenrol kuću slavnih zakazan za 14. april u Klivlendu.

- Gledajući moj nastup, gledate nekog ko voli da bude na sceni, gledate radost. Dok sam na bini, zapravo stojim na ramenima svoje majke koja mi je utrla put. Bez njenih doprinosa i žrtve koju je podnela ne bih se bavila ovim čime se bavim sada.

PROČITAJTE JOŠ: Liza Simon na "Nišvilu" (VIDEO)

* Vaša majka je kroz muziku zapravo na scenu donela političke i društvene probleme?

- Tako je, usprotivila se mnogim problemima koji su i danas važni, ali ona je odlučila da svojoj publici donese ono što omogućava da zaboravimo sve tragedije i bol koji se događaju svakodnevno u svetu.

PROČITAJTE JOŠ: Veliki praznik muzike

* Osećate li teret slavnog prezimena koje je nosila vaša majka?

- Moram vam reći da sam sebe uvek gledala kao umetnicu za sebe, a ne kao ćerku slavne pevačice. Uvek sam bila Liza Simon. Rođena sam kao takva i sebe sam uvek u ogledalu videla kao takvu. To je jedino bilo teško ostatku sveta da to shvati da ja nisam samo njena ćerka, već sam umetnik za sebe, žena za sebe, da nosim nešto novo, osvežavajuće i drugačije od onog što je moja majka dala ovom svetu.

Liza Simon,foto J.Ćosin

* Gde je danas džez i kako ga vi doživljavate?

- Stalo me pitaju nešto o džezu, a ja nisam džez umetnica. Jednom sam ja pitala novinare: “A kako vi definišete džez?” Oni su mi rekli da je džez sloboda. Ako je tako, onda on predstavlja ono što sam ja i za šta se zalažem. Zato sam im odgovorila: “Ako je to vaša definicija džeza, onda ja jesam džez umetnik, ja sam sve o slobodi”.


* Publika vas poznaje kao svestranu umetnicu, možemo li vas uskoro očekivati i na velikom platnu?

- Trenutno radim na filmu o svom životu i to mi je glavna okupacija, ali kada će publika moći da ga pogleda... ne bih o tome konkretno. Ne znam kada će tehnički sve biti gotovo, na filmu radimo tek šest meseci, ali verujem da će svi istinski uživati u njemu. Do tada, hajde da se okupimo, zabavimo i slavimo život.

Liza Simon,foto J.Ćosin

* Umetnica iz Argentine Florencija Perlini, oslikala je u petak mural džez dive Nine Simon, koji je svečano otvoren juče u vašem prisustvu...?

- Čujem da je ta mlada umetnica mural oslikala za svega jednu noć, što me je ostavilo bez reči, ali i nateralo mi suze na oči. Nisu toliko važne boje koliko to da umetnik unese sebe u to što radi, da oseti duh i energiju onoga što radi, a ovde je čini mi se umetnica to vrlo dobro osetila.

Liza Simon,foto J.Ćosin

BIOGRAFIJA SA PET ZVEZDICA

LIZA Simon je vlasnica pet albuma. Nastupala je u prestižnim dvoranama, od njujorškog “Karnegi hola”, “Linkoln centra” i “Taun hola”, preko Sidnejske opere, do pariske “Olimpije”. Koproducent je i jedan od učesnika u dokumentarnom filmu o njenoj majci “Šta se dogodilo, gospođo Simon”.