FESTIVAL "Nušićijada", čiju je organizaciju od ove godine preuzela Opština Ivanjica, biće održan od 24. do 26. avgusta. Opština je krajem marta rešila da Udruženje građana "Kudes" razvlasti organizacije, pa će u saradnji s Domom kulture i Turističkom organizacijom Ivanjica, održati manifestaciju pod sloganom "Ko tebe jadom, ti njega Nušićijadom".

- To je možda i najbolji odgovor na pokušaje pojedinaca da uruše festival zarad ličnog interesa i sopstvene promocije - kaže, za "Novosti", zamenik predsednika Opštine Momčilo Mitrović. - U samoj organizaciji festivala je ostao skoro celokupan tim koji je tokom prethodnih osam godina stvarao obnovljenu "Nušićijadu".

Svuda će i dalje stizati ivanjički Nušić, glumac Milan Milosavljević, tradicionalno u fraku i u ulozi slavnog komediografa. Planirane su pozorišne predstave "Gospođa ministarka" i "Dva mirisa ruže", a predviđene su i izložbe, performansi i edukativni skupovi. Koncerte na velikoj sceni prirediće Željko Joksimović, Haris Džinović i "Leksington bend", a koncerte na malim scenama "S vremena na vreme", "O`Đila", "Divanhana", Divna Ljubojević i drugi.

Ipak, Udruženje građana "Kudes" najavilo je "prvu, a devetu", odnosno "prognanu, a slobodnu `Nušićijadu`".

Pročitajte još - "Kudes": Opština troši previše za „Nušićijadu”

- U subotu, 18. avgusta u Beogradu na "Dorćol placu" organizujemo novo izdanje "Nušićijade". Nekoliko dana kasnije, 23. avgusta, vraćamo se u Ivanjicu - navodi se u saopštenju.

Ova "Nušićijada" okupiće goste među kojima će biti Petar Božović, Petar Arbutina, Zoran Kesić, Draža Petrović, Darko Mitrović, ekipa redakcije Njuz.net, Minja Bogavac, Nebojša Milovanović, Marčelo, kvarter Wonder String, Dragoljub Đuričić, glumci Reflektor teatra", kao i tim organizacije "Novi optimizam" predvođen Predragom Koraksićem Koraksom i Dušanom Petričićem sa izložbom "Karikature od naših života".


PRIPADA GRAĐANIMA

OVO je manifestacija koja pripada isključivo građanima opštine Ivanjica. Svima je jasno da je nekoliko osoba, koje su bile nezadovoljne ličnim statusom u organizacionom timu, počelo da prisvaja festival koji im, u stvari, ne pripada - kaže Mitrović.