BOG je stvorio čoveka, a onda je čovek stvorio Boga. Sina Majke Rusije, skovanog u utrobi zemlje, boga Napretka, Tehnologije, Industrije... Crvenog boga. Atomiku.

Tim, i takvim Postanjem, započinje strip o tom, i takvom bogu, u kome Rusija dominira svetom - "Atomika: BOG JE CRVEN", rođen u mašti američkih autora, tačnije crtača Sala Abinantija, a uobličen u scenario Endrua Daba.

"Atomiku" je, u tvrdom povezu i vrlo luksuznoj opremi, koja pored 12 svezaka sadrži i galeriju originalnih naslovnih strana i sjajan leksikon likova (sa posebnim osvrtom na njihove veze sa slovenskom mitologijom), na srpskom jeziku i u prevodu urednika Vladimira Ćuka objavio "Darkvud", u ediciji "Grafički romani".


PROČITAJTE JOŠ:
"STRIPORAMA" U OKVIRU "NIŠVILA": Supermen nad tvrđavom

Pet godina je prošlo od kako je, 1999, strip-umetnik Abinanti predstavio piscu Dabu "ideju o bogu kog je stvorio Sovjetski Savez kao neku vrstu veštačkog božanstva koga bi vlast mogla da kontroliše i koristi za manipulaciju narodom", dok se Dab nije istinski uposlio na pisanju scenarija po ovoj nesvakidašnjoj zamisli. Prva sveska je izašla 2005. godine, a poslednja, dvanaesta, tek 2011, da bi još pola decenije minulo do "postanja" ovog našeg, "Atomike" na srpskom.

Sve je nesvakidašnje u ovom stripu, pisanom u maniru verskog teksta i "posloženom" po odgovarajućem "biblijskom" obrascu - stripu koji se može čitati i kao priča o (polu)bogovima, i kao priča o sistemima, ideologijama i(li) državama, i kao superherojska saga... Crtež je, pritom, kakav drugačiji no - božanstven. Veličanstven u svojoj upečatljivosti.

Od postanka Atomike koji, u jeku industrijskog napretka i blagostanja majke mu Rusije, sa Crvenom armijom pokorava svet, preko njegovog uspona i obračuna sa preostalim, prevaziđenim božanstvima "predindustrijskog doba", raste i strah njegovih stvoritelja (i upravljača?) od sve veće moći i sve manje podložnosti Atomike kontroli, te duboko u Kremlju, Crveni Gospodari počinju da kuju plan - kako zameniti, i rešiti se boga, kojeg su sami stvorili?

No, pre no što čitaoca zanese epska (a kakva bi bila, kada je o sinu Majke Rusije reč) pripovest o razvojnom putu, usponu i padu jednog sasvim drugačijeg Boga, već nam prve reči Postanja (po Agoniji) obećavaju: "On bejaše moć. On bejaše slava. On bejaše Atomika i pod stopama njegovim svet će se tresti."...


PROČITAJTE JOŠ:
Koncert "Savinije": Pesme ratnika

Američki kreatori ovog u samoj srži, za tržište SAD, nepodobnog stripa, nemilice su "harali" i slovenskim mitološkim imaginarijumom, stvorivši niz likova zamišljenih kao mešavina mitskih bića i savremenih pojava poput Baba Jage, (Jaginog i Atomikinog sina) Černobilja ili Lješija, i kreirajući personifikacije gotovo svakog bitnog "mejd in SSSR" koncepta.