PIROTSKA Galerija "Čedomir Krstić" uspostavila je odličnu saradnju sa umetnicima iz Kine, o čemu svedoči još jedna izložba iz najmnogoljudnije zemlje sveta. Reč je o postavci dela 14 vajara iz kineske oblasti Makao, koju će Piroćanci videti u narednih petnaestak dana. Radovi su nastali u keramici i potpuno odudaraju od tehnika koje su poznate na evropskim prostorima i kod nas.

Radmila Vlatković, istoričar umetnosti i direktorka pirotske galerije, kojoj su u organizovanju i selekciji pomogli Udruženje umetnika "Makao", Art studio "Bela kutija" i kineska umetnica i pirotska snajka Đo In Fan, koja je ovde nedavno imala svoju drugu izložbu, kaže da je reč o vrsnim delima i umetnicima i da je postavka, u stvari, susret dveju kultura.

Pročitajte još: Otvorena galerija "Novembar"

- Ovo je trenutak da napravimo komparaciju našeg i kineskog vajarstva pošto je reč o drugačijem, neuobičajenom pristupu stvaranja. Radovi su od keramike, ali način izrade je potpuno stran našim vajarima - kaže Vlatkovićeva, dodajući da je Galerija još pre nekoliko godina uspostavila međunarodnu saradnju i da su ovde pored klasičnih umetničkih ostvarenja izlagana i dela australijskih Aboridžina.

Su Kong, ataše za kulturu Ambasade NR Kine u Beogradu, kaže da je ova izložba odlična osnova za dalju saradnju dveju zemalja na polju kulture i u drugim oblastima, a identičan je i stav Bojana Aranđelovića, pomoćnika pirotskog gradonačelnika.

Postavka je propraćena tradicionalnom kineskom muzikom. Posetioci, među kojima je bio i Zoran Pančić, kažu da je zadovoljstvo videti ostvarenja iz zemlje postojbine grnčarstva i keramike, jer se može mnogo toga naučiti, naročito o tehnikama koje u Kini postoje nekoliko milenijuma.


AUTORI

MEĐU autorima čiji su radovi izloženi su Hin Long, Mang Šung, Vong Hoj Jang, Čen On Kej, Tong Guong, In Junis... Reč je o umetnicima koji su završili umetničke i politehničke akademije u Gvandžou, Tajvanu, Tajpeju i drugim krajevima Kine, gde rade kao predavači ili asistenti.