OD 12 filmova, koliko će ove godine biti prikazani u takmičarskom programu na Festivalu glumačkih ostvarenja - Filmski susreti u Nišu, od 25. do 31. avgusta na Tvrđavi, tri su srpske premijere: "Granice-kiše" Nikole Mijovića i Vlastimira Sudara, "Južni vetar" Miloša Avramovića i "Zlogonje" Raška Miljkovića.

Organizator festivala Niški kulturni centar najavljuje zanimljiv prateći program a poseban deo biće posvećen našim glumačkim velikanima. Planirana je promocija monografije o Bati Živojinoviću, izložba slika "Smoki u Nišu" o Ljubiši Samardžiću, ali i okrugli sto posvećen Nebojši Glogovcu.

Pročitajte još: Priča o podzemlju otvara nišku glumačku smotru

Publika će moći da u glavnom programu gleda i filmove "Izgrednici" Dejana Zečevića, "Ederlezi rajzing" Lazara Bodrože, "Prokleti pas" Dragana Pešikana, "O bubicama i herojima" Petra Pašića, "Patuljci sa naslovnih strana" Milorada Milinkovića ali i dva hrvatska filma, "Agape" i "Komiksans" u kome zapažene uloge imaju srpski glumci. Svojevrsnu filmsku premijeru imaće i film "Meso" Saše Hajdukovića po kome je rađena i TV serija.

- Mogu da kažem da su ovo sve ugovoreni filmovi i da je u toku potpisivanje ugovora sa producentima. Žao nam je što nećemo biti u prilici da publici prikažemo još neke domaće filmove, ali je bilo pitanje hoće li oni biti završeni do početka festivala - kaže direkor NKC Srđan Savić koji najavljuje još neke filmske "poslastice", ali van konkurencije.


SERIJA "KORENI"

ZAVRŠNE večeri, po Savićevim rečima, nakon dodele priznanja biće prikazana pilot-serija "Koreni" po romanima Dobrice Ćosića, a zatim i dva dokumentarca, "Život je mjuzikl" posvećen Desimiru Stanojeviću i "Neprilagođeni filmski grof" o reditelju Milu Đukanoviću.