VRATOLOMNE vožnje mangupa sa beogradskog asfalta koji tragaju za boljim životom i uzvraćenom ljubavi, samo su deo filma "Južni vetar" reditelja i scenariste Miloša Avramovića, koji 25. avgusta otvara ovogodišnje "Filmske susrete" u Nišu.

Priču o beogradskom podzemlju, inspirisanu autentičnim iskustvima ljudi uključenih u kriminal, na velikom platnu će dočarati Miloš Biković, Dragan Bjelogrlić, Nebojša Glogovac, Miodrag Radonjić, Miloš Timotijević, Jovana Stojiljković, Srđan Todorović, Bogdan Diklić, Aleksandar Berček, Ljubomir Nikolić, Denis Abdula, kao i gosti iz Bugarske Hristo Šopov i Ivajlo Zaharijev.

Scenario, nastao iz pera Petra Mihajlovića i Miloša Avramovića odslikava suštinsku borbu između dobra i zla. Istovremeno, to je poučna priča upućena mladima u Srbiji, opisana kroz isprepletane sudbine njihovih vršnjaka i svih onih, koji su, u želji za boljim životom, napravili pogrešan izbor.PROČITAJTE JOŠ:
Dela srpskih umetnika

- Scenario je rezultat moje potrebe da na poučan način prenesem mlađim generacijama sve ono što sam kao klinac doživeo i preživeo odrastajući 90-ih godina na ulicama beogradskog naselja Mirijevo, okružen ekstremnim nasiljem i siromaštvom, u svetu bez heroja. Scenario je posvećen mojim preminulim drugovima i drugaricama, a moj junak govori u njihovo ime - objašnjava Avramović.

Beogradska premijera zakazna je za 14. novembar, a posle toga će biti prikazivan u bioskopima širom Srbije i regiona.

PODRŠKA

IZA filma, koji je sniman krajem prošle godine u Mirijevu i drugim delovima Beograda, stoje producentske kuće "Režim", "Art Vista" i "Arhangel studio". Film je 2010. godine dobio sredstva za razvoj scenarija na konkursu Sekretarijata za kulturu Beograda, pobedio je na konkursu Filmskog centra Srbije za produkciju, a podržali su ga i Sekretarijat AP Vojvodina i Ministarstvo kulture.