"DUNAV film fest Smederevo 2018" naziv je novoustanovljenog međunarodnog filmskog festivala podunavskih zemalja koji će se, prvi put ovog leta, održati u Smederevu. Festival će trajati od 18. do 23. avgusta, a u takmičarskom i revijalnom delu biće prikazano oko 40 filmskih naslova.

Pročitajte još: POČEO FESTIVAL NA PALIĆU: Srebrnjak Miri Banjac

- Smederevo ovog leta postaje prestonica filmske industrije u Evropi. Ponosni smo što će, pored ostalog, publika biti u prilici da vidi najznačajnija ostvarenja sedme umetnosti koje je iznedrila kinematografija podunavskih zemalja, od kojih će mnoga premijerno biti prikazana u Srbiji - rekao je direktor Centra za kulturu Dragoljub Martić.

Filmovi iz takmičarskog repertoara biće prikazivani u Malom gradu Smederevske tvrđave.

Pročitajte još: "Niski start" za Oskar

- "Dunav film fest" otvoriće ostvarenje "Svi znaju" oskarovca iranskog reditelja Ašgara Farhadija sa Penelopom Kruz i Havijerom Bardemom u glavnim ulogama. Ovaj film je otvorio Kanski festival, a u Smederevu će doživeti premijeru u ovom delu Evrope - najavio je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke i gost-selektor "Dunav film festa".

NAGRADA ZA NAJBOLjE Glavni takmičarski program biće predstavljen u narednom periodu, a kako je saopšteno, priznanje za najbolje ostvarenje "Dunav film festa" dodeljivaće tročlani, međunarodni stručni žiri.

Festival će zatvoriti premijera digitalno restauriranog klasika domaće kinematografije "Varljivo leto '68" u prisustvu reditelja i glumaca. Poslastica za publiku biće srpska premijera domaćeg filma "Zlogonje" reditelja Raška Miljkovića, pobednika festivala u Torontu.

Filmovi će se, osim na Tvrđavi, prikazivati na još tri lokacije u gradu.

- Ovaj festival će promeniti filmsku sliku države. Kulturni značaj novog festivala biće ogroman, posebno jer ovakva vrsta festivala u našoj zemlji ne postoji. Logično je bilo da se on održi na najlepšem mogućem mestu - na Smederevskoj tvrđavi - ocenio je idejni tvorac festivala Igor Stanković.