BEOGRAD - Upravniku Narodnog pozorišta u Beogradu, dirigentu Dejanu Saviću večeras je u Ambasadi Italije uručen Orden italijanske zvezde u rangu viteza za lične zasluge na jačanju prijateljstva i saradnje Italije i Srbije na polju kulture i umetnosti.

Italijanski ambasador Karlo Lo Kašo kazao je tom prilikom da Savića smatra pre svega prijateljem i da je zato srećan i ponosan što upravo on može da mu preda Orden, koji je upravnik nacionalnog teatra, kako je naglasio, zaista zaslužio.

Lo Kašo je dodao da se to priznanje dodeljuje za izuzetne zasluge u jačanju prijateljstva i saradnje između Italije i drugih zemalja i u promovisanju veza sa Italijom.

“Svi znate da je saradnja u oblasti kulture i umetnosti jedan od stožera odličnih odnosa između Srbije i Italije. Saradnja je postala veoma intenzivna poslednjih godina zahvaljujući inicijativama, koje promovišu institucije dve zemlje, i delovanju pojedinaca, a među njima je zasigurno i maestro Dejan Savić”, istakao je Lo Kašo.

PROČITAJTE JOŠ - Antika, romantika i srpsko stvaralaštvo

On je naglasio da je Savić, kao upravnik Narodnog pozorišta, ne samo učvrstio saradnju sa mnogobrojnim operskim ustanovama u Italiji, nego je svojim zalaganjem omogućio i da se na repertoaru te kuće nađu opere u izvođenju italijanskih umetnika.

“Zahvaljujući zalaganju maestra Savića, danas italijanska operska dela, kao i kompozitori, solisti, reditelji i dirigenti iz Italije imaju primarnu ulogu u programu Narodnog pozorišta, a neretko su protagonisti gala večeri i najznačajnijih koncerata u sezoni”, primetio je italijanski ambasador.

Savić se prvo obratio na italijanskom, a potom je na srpskom jeziku rekao da je Italija super sila na mnogim poljima, a naročito u oblasti kulture i umetnosti.

“I ako neko, dobije priznanje na tom polju i to od predsednika Italije, gospodina (Serđa) Matarele, onda je to je zaista velika i značajna stvar”, istakao je Savić.

On je dodao da, kada je operska umetnost u pitanju, smatra da je sasvim prirodno i normalno da se srpska pozorišta povezuju sa teatrima iz Italije, zemlje u kojoj je opera rođena.

“Ovaj orden ne predstavlja priznanje samo za mene, već i za našu umetnost i našu kulturu”, naglasio je Savić.