UVIDOM u mnogobrojne zbirke Etnografskog muzeja pokazalo se da nedostaju neki eksponati. Tek kada se završi revizija, koja se radi posle mnogo godina, biće poznato koliko i koji predmeti nedostaju. Primopredaja zbirki, uobičajenih kad kustosi idu u penziju, dugo vremena nije bilo - kaže za "Novosti" Tijana Čolak Antić, v. d. direktora Etnografskog muzeja.

PROČITAJTE JOŠ - Ona je čuvarka prošlosti podno Kopaonika

Po njenim rečima, nije se vodilo računa šta kustos ostavlja: "Našli smo izbledele reverse, a po sećanjima beležimo koje predmete smo pozajmili muzejima u Pančevu, Valjevu, Boru...", objašnjava.

PROČITAJTE JOŠ - Čolakova nova direktorka Etnografskog muzeja

Iako je na čelu Etnografskog već devet meseci, Tijana Čolak Antić i dalje je suočena sa mnogobrojnim problemima kojima se ne nazire kraj. Došla je na mesto prvog čoveka muzeja kada je bivša direktorka Mirjana Menković privedena i razrešena dužnosti. Istražni postupak protiv Menkovićeve tek će da utvrdi u kojoj meri je naneta šteta ustanovi kulture od nacionalnog značaja.

- Još ne znamo koliko je Etnografski muzej oštećen. I, ne želimo time da se bavimo, da se vraćamo u prošlost, jer ne možemo ništa da ispravimo - kaže Čolak Antić.

Vlaga u renoviranoj Manakovoj kući

Mirjana Menković je nedavno, po odluci suda, vraćena na mesto kustosa, koje je obavljala pre direktorske funkcije.

- Obostrani je interes da nastavi da radi od kuće - kaže sagovornica i dodaje: "Etnografski muzej više ne sarađuje sa firmama koje su obuhvaćene istragom o malverzacijama."

Novoj direktorki problem predstavlja još jedan projekat bivše uprave - Manakova kuća. Posle nedavne rekonstrukcije, koja je koštala oko 30 miliona dinara, u ovom spomeniku kulture pojavila se vlaga, buđ, potklobučeni su zidovi, ne zatvaraju se prozori, napukla je noseća greda, a vitrine u kojima su izložene stvari Hristifora Crnilovića i dalje nemaju brave...

- Manakova kuća je spomenik kulture i pozvali smo gradski zavod za zaštitu spomenika da snimi postojeću situaciju i odredi na koji način zdanje treba da se sanira - kaže Čolak Antić. - Zgrada je do novembra u garantnom roku, a nosilac posla "Ornament" moraće do tada da otkloni sve nepravilnosti. I to ne tako što će sve to da zamaskira, već da reši problem kako gradski zavod naloži.

Naša sagovornica je ranije bila protivnik rekonstrukcije zgrade na Studentskom trgu, ali otkako je došla na čelo muzeja i posle nekoliko havarija, promenila je mišljenje.

- Cev nam je pukla na dva mesta, voda je curila na stalnu postavku, slivala se sa terase... Shvatila sam da je renoviranje zgrade neophodno. Ipak, trudiću se da se muzej ne zatvori i pretvori u veliko gradilište. Svrha muzeja je da bude otvoren za posetioce.

I dok rešavaju dnevne probleme, u ovoj instituciji se bave i svojim stalnim poslovima. Direktorka najavljuje renoviranje stare postavke, u kojoj su pojedini predmeti od 1984, a neki dragoceni eksponati, od 52.000 koliko ih je u muzeju, nikad nisu bili pred publikom. Podsetila je i na izložbu "Nematerijalno kulturno nasleđe" koja će biti u muzeju celo leto i najavila novu - "Starinska zanimanja" - koja se otvara na jesen.

LOŠI ODNOSI

ONI koji su se suprotstavili bivšoj direktorki dobili su - otkaz, a pravdu su tražili na sudu.

- Miroslav Tasić je dobio radni spor i delimično mu je priznata tužba za mobing. Biljana Nojković je vraćena na posao do okončanja sudskog postupka - govori nam sagovornica. - Za ovih devet meseci prioritet su mi bili međuljudski odnosi, koji su bili razoreni. Moramo jedni druge da poštujemo, ali i da se poštuju zakoni i pravila u radu.