JUBILARNI 65. Pulski festival u subotu će u čuvenoj Areni otvoriti film "Aleksi" (režija Barbara Vekarić), a pred filmskom publikom će se naći "obična" priča - o devojci koja se posle završenih studija i bezuspešne potrage za poslom vraća u roditeljski dom i zavičaj. U naslovnoj ulozi pojaviće se Tihana Lazović, dok njene roditelje igraju bardovi naše scene, Neda Arnerić i Aljoša Vučković. Poznata glumica će u Hrvatsku stići iz Austrije, u kojoj se trenutno nalazi:

- Reč je o lepoj, tihoj ulozi, epizodi iz pozadine. Zaista sam srećna što će baš film mlade rediteljke Barbare Vekarić otvoriti festival. Kada sam pogledala njene kratke filmove i muzičke video spotove, znala sam da treba da prihvatim ulogu. Predviđam joj veliku karijeru, kao i Tihani Lazović, koju veoma cenim kao glumicu - kaže Neda Arnerić u izjavi za "Novosti". - Pulski festival mi, inače, puno znači. Najveći deo karijere prošla sam klanjajući se toj predivnoj publici, koja uvek ispuni Arenu do poslednjeg mesta.

A, pulskoj publici Neda se poslednji put poklonila pre tačno tri decenije: 1988. dobila je "Zlatnu arenu" za glavnu žensku ulogu u filmu Lordana Zafranovića "Haloa - praznik kurvi".

- Pre pet godina sam bila u žiriju. Tada sam proslavila šezdeseti, sada ću sa Pulom obeležiti još jedan jubilarni, 65. rođendan... Inače, u središtu ove priče je mlada Aleksi, koja živi u velikom svetu. Roditelji žele da je vrate u svoj dom, ipak, publika će tek videti da li će junakinja uspeti da se "primiri" u jednom malom mestu na Pelješcu.

PROČITAJTE JOŠ - RAVNO SELO FILM FESTIVAL: Pobednik Lazar Bodroža

Na premijeri neće biti Aljoša Vučković, ali se nada da će se pokloniti na prvom izvođenju filma u Zagrebu:

- "Aleksi" je jedna topla porodična priča, čija tema nikad ne zastareva. Uostalom, dosta nam je negativnih priča na filmu. "Aleksi" ima pozitivan predznak, govori kako se jedna mala, tradicionalna zajednica uklapa u moderne tokove. Lepo smo radili, u sjajnoj atmosferi, što je dokaz da postoje teme koje sve ljude interesuju. Nemaju veze ni sa vremenom ni političkim sistemom, a potvrda su da se može dobro i "prekogranično" sarađivati - ističe Aljoša Vučković.

Zanimljivo je da se naših dvoje glumaca do sada nisu mnogo susretali ni u filmu, ni u teatru:

- Znamo se godinama. Isti grad, ista profesija, isti umetnički jezik i prepoznavanje "na pogled" - kaže Aljoša. - U kalendar ne gledam. Naigrao sam se i nasnimao, nisam ništa radio "pošto-poto". Žao mi je što neću biti prisutan u Areni, ali nadam se da ću stići na prvo izvođenje "Aleksi" u Zagrebu.

Aljoša Vučković kao otac glavne junakinje, Foto Promo

IZLOŽBA O MILENI DRAVIĆ

U OKVIRU pratećeg programa 65. Pulskog festivala biće priređen omaž legendarnoj divi srpskog i jugoslovenskog filma Mileni Dravić. Posetioce očekuje izložba fotografija "Milena" (koju su priredili Maja Medić i Stefan Arsenijević), predstavljene monografije o velikoj glumici, dok će deo izložbene postavke biti i dokumentarac "Mali film o velikoj Mileni", čiji je autor i reditelj Miloš Radović.