DOBITNIK nagrade "Moma Dimić" za 2016/2017. godinu je pisac Goran Gocić, kome je ovo priznanje za prozno delo koje na umetnički relevantan način ostvaruje veze sa drugim kulturama, doneo roman "Poslednja stanica Britanija". Žiri kojem je predsedavao profesor dr Jovan Delić, a u kome su bili i Jasmina Ninkov, Sanja Milić, dr Slađana Ilić i Živka Maričić, zaključio je da ovo delo, osim visokih estetskih dometa, karakteriše i sasvim objektivan, kritički osvrt na tekovine "modernog" Zapada: (ne)empatičnost prema pripadnicima drugih kultura, samodovoljnost, nadmenost, zarobljenost u sopstvenu stvarnost, lažnost demokratičnosti, a zapravo duhovnu dekadenciju te kulture.

Gocić ne krije radost što ga je utisak da je "Poslednja stanica Britanija" prošla apsolutno nezapaženo ("uprkos velikom izdavaču, minulom radu reputacije i najboljoj medijskoj kampanji koju je ikad imao") - ipak prevario.

PROČITAJTE JOŠ - Goran Gocić: Ličimo na siromaška koji očekuje pomoć Boga ili EU

- Vest o nagradi "Moma Dimić" me je zatekla u tihovanju. Svako priznanje je dobrodošlo jer skreće pažnju čitalaca na jedan naslov u velikoj ponudi drugih, a ova mi je naročito draga jer nosi ime jednog pesnika i putnika, što su i junaci "Poslednje stanice Britanije". Njihovim rečima, "plemići u gladovanju, šampioni nemaštine, pretendenti na titulu državljana; gospodari nesanice, podvižnici margine, svečani odbor za ispraćaj socijalizma; čuvari jezika, ljubavnici u apstiniranju, vodiči kroz rupe u sistemu; ljubitelji matriksa, plesači za prizivanje kiše, oficijelni žiri za najrazbludniju Engleskinju; žeteoci kratkih snova, finansijeri vojnih intervencija - rečju, učesnici istorije“ - kaže, za "Novosti", Gocić i dodaje: "Kome smo to mi mogli pozavideti? Državljanima? Bogatašima? Priznatim umetnicima? Plemićima? Građanima prvog reda? Dobitnicima velikih nagrada? Ako nas je emigrantsko iskustvo ičemu naučilo, onda je to pouka da smo svemogući, da smo nezaustavljivi, da smo bezgranični."

URUČENjE

NAGRADU "Moma Dimić" su ustanovili Biblioteka grada Beograda i Gradska opština Sopot. Svečano uručenje nagrade biće u četvrtak, 12. jula, u 18 sati, u porti crkve Nemenikuće, u okviru manifestacije "Dani Milovana Vidakovića".