RUŠENjEM kuće Đure Jakšića u Karađorđevoj ulici u Kragujevcu počeli su radovi na izgradnji nove koja će biti autentično mesto okupljanja umetničkih stvaralaca i kulturnih poslenika u gradu, ali i nova turistička lokacija - saopštila je u ponedeljak informativna služba grada.

PROČITAJTE JOŠ - Srušena kuća Đure Jakšića

Po rečima Miljana Bjeletića, člana gradskog veća za kulturu, kako bi oživeli duh vremena Đure Jakšića i kuću u kojoj je proveo nekoliko meseci tokom boravka u Kragujevcu, još prošle godine u budžetu su planirana sredstva za izgradnju nove kuće.

Buduće zdanje će imati dva nivoa - podrumski, u kojem će biti promovisana šumadijska vina, gornji deo će biti namenjen za sadržaje kulturno-umetničkog stvaralaštva. Tim povodom, Gradsko veće u ponedeljak je odobrilo projekat "Jačanje konkurentnosti proizvođača vina iz Šumadije", koji će se realizovati u partnerstvu sa Udruženjem vinara Šumadije, Opštinom Topola, Centrom vinske kulture, kojim je planirano da u novoizgrađenoj kući bude formiran vinski podrum.

Ovaj projekat, ukupne vrednosti 20 miliona dinara, sa 65 odsto finansiraće gradska uprava, a ostatak švajcarska agencija za razvoj i saradnju.