PRVI put, Beograd će biti domaćin Svetskog kongresa Međunarodne federacije za pozorišna istraživanja (IFTR)- od danas do 13. jula, više od hiljadu gostiju iz 54 zemlje okupiće se u organizaciji Fakulteta dramskih umetnosti. Tema ovogodišnjeg kongresa je "Pozorište i migracija - pozorište, nacija i identitet između migracije i nekretanja".

- Ovaj događaj, pre svega, predstavlja mogućnost prezentovanja naših potencijala. Pobedili smo na konkursu na kome su učestvovali veliki svetski gradovi, a u poslednjem krugu nadmetali smo se sa Šangajem - istakla je redovna profesorka FDU Ivana Vujić, inače predsednica Organizacionog odbora kongresa.

Biće to prilika i da se otvore mnoga značajna pitanja, između ostalih, kako su teatar, izvođačke umetnosti i performans odgovorili na teme egzila, raseljavanja, različitosti - kroz istoriju do naših dana.


PROČITAJTE I: Bitka za ćirilicu i u Švajcarskoj


- U umetničkom smislu naši mladi ljudi dobijaju mogućnost da postanu deo produktivne pozorišne zajednice, koja štampa knjige, organizuje festivale, održava performanse - ističe Ivana Vujić. - Sama tema migracije je savremena, ali se provlači kroz celu istoriju čovečanstva, pogotovo na ovom terenu. Čitav svet je u kretanju, treba u tim okolnostima sačuvati svoj nacionalni identitet, pa i izvući nešto korisno iz svega toga. Tesla, Milena Pavlović Barili, Breht ili Marlen Ditrih ne bi postali to što jesu da su ostali u svojim zemljama.

Tokom Kongresa održaće se i jedno zanimljivo predavanje na temu "Marija Antoaneta kao migrant".

- Tako se prema njoj odnosila majka, ali i Francuska. Nikada nije tretirana s integritetom. Postala je heroina tek kad su joj odrubili glavu - kaže Vujićeva.

PREMIJERKA NA OTVARANjU

Na kongresu će učestvovati najpoznatiji svetski teoretičari i praktičari kao što su dr Martin Karlon i dr Džin Grejem Džons (SAD), dr Bišnuprija Dat (Indija), dr Džanel Rajnelt (Velika Britanija), Mivon Li (Južna Koreja), Hana Korsberg (Finska) dr Pol Re (Australija)... Ovaj događaj podržali su Ministarstvo kulture (sa pet miliona dinara), Skupština grada Beograda (dva miliona), Ministarstvo prosvete (300.000 dinara), a pokrovitelj je premijerka Ana Brnabić, koja će govoriti na otvaranju.