"VREDI misliti, jer misao je najveća moć koju čovek poseduje. Vredi misliti, jer misao je istina i put ka istini". Imajući na umu i ove reči vladike Nikolaja Velimirovića (1871-1956), Dragan Lakićević je iz njegovog ogromnog i raznovrsnog opusa, u kome su romani, pripovetke, epistole, besede, pesme... izdvojio najznačajnije sentence. Obimnu knjigu zajednički su objavili SKZ i SKD "Slovo ljubve" iz Bara.

Podsećajući na to da je Lakićević ranije objavio izbore misli iz dela Šekspira, Homera, Svetog pisma i Dostojevskog, dr Duško Babić je na promociji u Zadruzi istakao:

- Misli vladike Nikolaja su višestruko korisna knjiga, na polzu i onih koji se ne bave pisanjem a koje zanima lepa misao. Biće od koristi i onima koji nisu čitali Nikolajeva dela, kao uvod u njegovo stvaralaštvo. Kao besednik bez presedana u našoj tradiciji, on je uvek tražio rečenicu koja bi mogla da se pamti. Može se čovek s njim i ne slagati, ali ne može ostati ravnodušan prema njegovom jedinstvenom stilu. Dok je zapisivao svaku rečenicu, kao da je imao ljude pred sobom koji su ga slušali. Smatrao je da crkveno besedništvo mora biti prožeto jevanđeljskom rečju. U njegovim delima ujedinili su se duboka vera i trezvena, narodna misao.

Zbirka ovih misli čini enciklopediju života i vere, rekao je Lakićević i napomenuo da mu je rad na ovoj knjizi predstavljao veliko zadovoljstvo:

- Mnogo više sam dobio nego što sam dao, ova knjiga je za mene duhovna hrana.