UGOVOR o sufinansiranju tekućih rashoda i izdataka u 2018. godini između Ministarstva kulture i informisanja i Fondacije "Zadužbina Dositej Obradović", odnosno Vukove zadužbine, potpisan je danas u prostorijama Ministarstva. Ugovore su potpisali ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, upravnica Fondacije "Zadužbina Dositej Obradović" Mirjana Dragaš i upravnik Vukove zadužbine Ljubomir Milutinović.

- Ministarstvo je odlučilo da izađe u susret jasnim potrebama finansijske pomoći Vukovoj i Dositejevoj zadužbini. Iznos koji ćemo opredeliti do kraja godine za Zadužbinu "Dositej Obradović" je oko 610.000 dinara, a za Vukovu je malo veći i prelazi 730.000 dinara - rekao je ministar Vukosavljević. - Pravni osnov za ovakvu odluku jeste član 77 Zakona o kulturi, kojim je propisano da država može da sufinansira tekuće rashode ustanova i drugih subjekata u kulturi koji se ne finansiraju redovno iz budžeta. Isti ovaj metod Ministarstvo je primenilo kada je reč o sufinansiranju Zadužbine Ilije M. Kolarca. Zahvaljujući toj pomoći "Kolarac" je stao na stabilne noge.

PROČITAJTE JOŠ - ČUVARI JEZIKA: Obeležene tri decenije rada Vukove zadužbine


Ministar Vukosavljević je ocenio da ovo nisu velika sredstva, ali da je u oblasti kulture svaki dinar značajan, kao i da će u sledećoj godini, u skladu sa budžetom za kulturu, razmotriti sufinansiranje još nekih zadužbina. Vukosavljević je naglasio i da je Srpska književna zadruga takođe u finansijskim teškoćama, zbog čega je Ministarstvo predložilo izmenu Zakona o Srpskoj književnoj zadruzi kako bi i ta ustanova uskoro dobila neophodnu pomoć.


Mirjana Dragaš


NACIONALNI INTERES

UPRAVNICA Zadužbine "Dositej Obradović" Mirjana Dragaš je istakla da su svesni toga da obavljaju zadatak od nacionalnog interesa, a da ovo doživljavaju kao veliku pažnju države, odnosno nastavak opredeljenja Vlade Srbije za podsticanje očuvanja nacionalnih vrednosti i interesa.


Ljubomir Milutinović