KNjIGA "Novi hladni rat i Srbija - Geopolitička stvarnost Srba" potpukovnika dr Vinka Pandurevića rezultat je višegodišnjeg, kontinuiranog naučnog i stručnog praćenja i analiziranja osnovnih postavki poretka sveta, znanog pod imenom "novi svetski poredak". Sadrži izabrane tekstove autora koji su objavljeni u okviru Projekta srpske stranice moskovskog Fonda strateške kulture.

Važno mesto u knjizi zauzimaju tekstovi koji se bave položajem Srbije, Republike Srpske i srpskog naroda u kontekstu sučeljavanja Amerike i Rusije na Balkanu. Takođe su značajni tekstovi koji se odnose na očuvanje integriteta Srbije, odnosno KiM u sastavu naše zemlje, ustavnu poziciju Srpske u okvirima dejtonske BiH, rečeno je na današnjoj promociji u Domu Vojske Srbije.


PROČITAJTE I: Ljubomiru Dimitrijeviću nagrada UMUS-a za životno delo


- Ovaj drugi hladni rat, kako ga "krsti" Pandurević, može biti opasniji od prvog, jer sila gubitnica se teško miri i spremna je da zarad očuvanja svoje hegemonije, učini mnogo zla, uz pretnju, ali i realnu opasnost od oružanog sukoba, pa i onog najradikalnijeg. Ta zebnja je prisutna gotovo na svakoj stranici ovog rada - ocenio je recenzent profesor dr Radovan Radinović.