SVAKOM umetniku kome bi bila poverena ovako značajna uloga kojom promoviše najstariju muzejsku instituciju u Srbiji bila bi izuzetno priznanje njegovom radu. Meni je, zaista, ukazana velika čast, da kao glavni protagonista video-spota koji će najaviti otvaranje muzeja 28. juna budem deo ove, po svemu izuzetne i lepe priče - kaže, za "Novosti", Ukrajinac Sergej Polunjin (23), zvezda svetske baletske scene, koji je briljantnu karijeru plesača, glumca i koreografa već ostvario u londonskom Koloseumu, a potom je "overio" u baletu "Stanislavski" u Moskvi.

Uloga koja mu je poverena, sasvim je siguran, obavezuje ga više od svake prethodne, pridodate izuzetnoj biografiji dostojnoj promocije Narodnog muzeja, ne samo u Srbiji, već i u čitavom svetu, što je i namera srpske svevremene prestonice kulture i umetnosti.

- Potpuno sam svestan, ne od juče, ne od danas, šta za Srbiju, ali i čitav svet, znači Narodni muzej, i učiniću sve da opravdam poverenje i čast koji su mi ukazani - govori Polunjin. - Uostalom, ja sam i državljanin Srbije, i to je obaveza više. Radim i radiću svim srcem. Tako osećam i tako jeste.

MEĐU državljane Srbije ovaj mladi čovek, vanserijski talenat u svojoj umetnosti, upisao se pre dve godine. Tada je, sa ekipom filma "Bela vrana", stigao u Beograd, mada se za njega već znalo po izvanrednoj ulozi u filmu "Plesač". Ostao je tada u Beogradu nekoliko dana, posetio beogradska pozorišta, osetio energiju koja ga je "povukla".

- Poželeo sam da ovde ostanem i rešio da podnesem zahtev za državljanstvo - priča nam. - Kada je stigao pozitivan odgovor, bio sam neopisivo srećan. Neopisivo srećan!

Usledili su ponovni susreti sa Beogradom. Svaki drugačiji i, kaže nam, svaki lepši od prethodnog.

- Sa Beogradom zaista imam posebnu vezu - govori Sergej Polunjin. - Energija ovog grada je nešto što me uvek iznova osvaja.


O IZBORU Sergeja Polunjina, vanserijskog talenta koji će spotom najaviti otvaranje Narodnog muzeja u Beogradu, nisu imali dilemu ni u kabinetu predsednice Vlade.

- Polunjin je izabrao Srbiju i Beograd kao svoj dom i mesto gde može da istražuje i stvara. A Srbija je u njemu prepoznala umetnika koji u svet može da nosi deo naše kulture i stvaralaštva. Zbog toga je on pravi izbor koji će svojim talentom i igrom obeležiti novi vek Narodnog muzeja i doprineti osavremenjavanju njegovog imidža.

OMAŽ MUZEJU ZA CEO SVET

SPOT na kome radimo, a čiji je moto spoj buđenja u spajanju prošlog i novog vremena, biće moj omaž Narodnom muzeju, Beogradu, značaju kulture i umetnosti, i u mom životu, i u mojoj karijeri. Verujem da ću svojim učešćem u ovom projektu doprineti da se ljudi širom sveta zainteresuju za bogatu kulturnu baštinu Srbije - kaže Polunjin.