U prepunoj svečanoj sali Vukove zadužbine u sredu su, 28. put, uručene prestižne nagrade ove kulturne institucije: za umetnost - Mihailu Đokoviću Tikalu (1941), za izložbu u galeriji "Lazar Vozarević" u Sremskoj Mitrovici, a za nauku - Borisu Milosavljeviću za knjigu "Slobodan Jovanović: teorija", u izdanju Balkanološkog instituta SANU.

Pročitajte još:ČUVARI JEZIKA: Obeležene tri decenije rada Vukove zadužbine

U odboru za umetnost bili su: Svetislav Božić, Rada Đuričin, Milan Stojkov, Miroljub Todorović, Branko Zlatković, Đorđe Malavrazić, Đoko Stojičić, Saša Milenić i Draško Ređep (predsednik), koji je rekao:

- Nema nikakve sumnje da je Tikalo onaj naš reprezentativni slikar koji bezmalo pola veka svoju poetiku tajne ovaploćuje u neprikosnoveno osobeni predeo. Odnegovan pesnički znak ovog veoma popularnog i u našim razmerama najskupljeg, elitnog slikara omogućio je neuobičajeno skladno sazvučje. Njegovoj stvaralačkoj avanturi zacelo bi se obradovao i Vuk Stefanović Karadžić: tajni vilajet naših maštarija, našeg verodostojnog koda. Tikalo traga za bojom Srbije, a prizori sveta i polumraka, tako simbolični, i tako istovremeni, obeležavaju čitavu jednu epohu figurativne obnove naše likovnosti.

Pročitajte još: Zbornik SANU: Putokaz ka našoj duhovnosti

O priznanju za nauku odlučivao je odbor u sastavu: Nada Milošević Đorđević, Dinko Davidov, Predrag Piper, Boško Suvajdžić i Slobodan Grubačić (predsednik), koji je istakao:

Članovi žirija čitaju obrazloženje

- Knjiga Borisa Milosavljevića pokazuje svrhu i smisao ovakvih sintetičkih monografija. Pokazala je, pritom, da i analiza srpske politike i književne kritike, njenih dostignuća, zanosa i stranputica otkriva sasvim nove, i za istoriju nauke dragocene horizonte istraživanja; da je ta dugo potiskivana ili prikrivana "zatamljena strana" u stvari, odavno iščekivala poslenika autorovih stvaralačkih sposobnosti.

Nagrade su uručili Miodrag Maticki, predsednik Skupštine Vukove zadužbine, i Ljuba Đokić, zamenik gradonačelnika Loznice.

OSVETLjEN JOVANOVIĆEV ŽIVOT

GOVOREĆI o Tikalu, Milan Stojkov, arhitekta i slikar, je rekao:

- Snažan i jedinstven utisak koji ostavlja svako njegovo delo vam se nepogrešivo javlja svaki put pred njegovim platnom. Utisak da ste ušli u neku bajku, fantastičnu i pomalo uvrnutu, sa svim njenim likovima, dobrim vilama i đavolima, čudovištima, zverima i princezama, zlim kraljevima i anđelima.

Prema rečima etnologa Ljubinka Radenkovića, Milosavljevićeva knjiga osvetljava život i delo Slobodana Jovanovića, jednog od najznačajnijih intelektualaca prve polovine 20. veka.