KNjIŽEVNA nagrada "Desanka Maksimović", koju dodeljuje njena zadužbina za ukupan doprinos srpskoj poeziji, pripala je ove godine pesnikinji Ani Ristović. Najmlađoj dobitnici do sada, priznanje će biti uručeno već danas u Desankinoj rodnoj kući u Brankovini.

- Ova nagrada mi baš znači zbog toga što je, ako ne računamo nagradu "Milica Stojadinović Srpkinja", jedina koja nosi ime naše najveće pesnikinje. I zbog toga mi je srce puno - kaže, za "Novosti", Ristovićeva. - Veoma je malo naših pesnikinja koje dobijaju nagrade, ako se ne varam, četvrta sam koja dobija "Desanku Maksimović" pored Radmile Lazić, Mirjane Stefanović i Tanje Kragujević. I zbog toga se posebno radujem. Doživljavam ovo i kao veliku odgovornost jer ako vam neko oda ovakvo priznanje, onda morate da budete ravni zadatku.

PROČITAJTE JOŠ - "Desanka" Milanu Nenadiću

Ristovićeva objašnjava da poeziju Desanke Maksimović doživljava kao svevremenu odu jednostavnosti stiha i izbrušenoj misli, u čijim pesmama je prisutan vitalizam i optimističan odnos prema svetu i prirodi, ali i svest o prolaznosti svega.

- Poeziju Ane Ristović obeležava paradoks, ironija, autoironija, metapoetičnost, subjektivnost, ispitivanje odnosa tela i teksta, intimnosti. To je književnost na rubu opstanka kulture, društva i sveta. Ristovićeva je najbliža Desanki u delikatnosti izraza, intimnosti žene i dubokoj misaonosti - navodi se u obrazloženju koje je pročitala predsednica žirija Svetlana Šeatović.


KRUŠEVAC

TRADICIONALNO pesničko okupljanje "Pod Desankinim šeširom" održaće se večeras u 20 sati u Beloj sali Kulturnog centra Kruševac. Obeležavanje 120. godišnjice od rođenja Desanke Maksimović okupiće oko 20 autora koji su u proteklih 18 godina učestvovali u ovoj manifestaciji.S. B.


ZBORNIK O MOŠI ODALOVIĆU

ZADUŽBINA "Desanka Maksimović" predstavila je u utorak u Narodnoj biblioteci i zbornik radova "Poezija Moša Odalovića", posvećen književnom delu pesnika koji je dobio nagradu za 2016. godinu. Takođe je predstavljen i izbor pesama "Otmeno a crno" prošlogodišnjeg laureata Milana Nenadića.