NA beogradskom Novom groblju, u sredu u 14 časova biće sahranjen arhitekta Zoran Bojović (1936-2018), koji je preminuo u subotu. Rođen 1936. godine u Beogradu, po završetku Arhitektonskog fakulteta, zaposlio se u "Energoprojektu", gde je do penzionisanja vodio projektantski atelje u sektoru Arhitektura i urbanizam. Živeo je i radio u više zemalja Evrope, Afrike, Azije i Južne Amerike.

Njegov opus obuhvata širok spektar arhitektonskih i urbanističkih rešenja, od velikih kompleksa stambene i javne namene, preko industrijskih, energetskih i tehničkih objekata, urbanističkih planova, sportskih kompleksa, projekata specijalnih namena ... Među njegovim značajnijim projektima su Međunarodni sajam u Lagosu (Nigerija), Generalni urbanistički plan za sedam gradova države Kano (Nigerija), Državni sekretarijat u Kanou (koautorski rad sa Milcom Šterić) i stambeno-poslovni centar Al Kulafa u Bagdadu (Irak).

Bio je dobitnik niza priznanja, nagrada i odlikovanja, među kojima i nagrade za životno delo Inženjerske komore Srbije. U Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića MSU, 2012. održana je izložba "Tri tačke oslonca: Zoran Bojović", na kojoj je rad ovog arhitekte predstavljen u kontekstu postkolonijalnog razvoja Afrike i celokupnog globalnog Juga, a jula ove godine njegovi projekti biće zastupljeni i na izložbi "Ka betonskoj utopiji: arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980, u njujorškom Muzeju moderne umetnosti (MoMA).