BERLIN OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA

Ako je suditi po dometima prvih prikazanih filmova na ovogodišnjem 68. Filmskom festivalu u Berlinu (koji se ove godine održava od 15. do 25. februara) nameće se zaključak da su poznata imena svojim filmovima uglavnom razočarala publiku.

Miljenik festivala, Amerikanac Ves Anderson, ranije je uspešno nalazio svoje mesto u takmičarskom programu. Ovoga puta, uneo je dosta radosti otvorivši prvi put festival simpatičnim animiranim filmom "Ostrvom pasa". Mada je priča o dečaku koji se udružuje sa pet pasa da spase svog ljubimca zatočenog na ostrvu najavila pozitivnu atmosferu čitave manifestacije, to se, nažalost, nije obistinilo.

Tmurni oblaci su se nadvili nad ovogodišnjim takmičarskim programom već sa prvim igranim filmovima. "Damsel" braće Zelner (daleko su u svakom pogledu od braće Koen), koji su producenti, scenaristi i reditelji ovog vesterna, a takođe i nosioci glavnih uloga, uz Roberta Patinsona i Miju Vasikovsku, podbacio je na svim nivoima. Ništa bolje nije prošla ni "Eva" uglednog francuskog reditelja Benoa Žakoa, svojevrsni rimejk filma Džozefa Lusija iz 1962.

Mada rađen na izazovnu temu o ratnim izbeglicama koje žele da odu iz nacističke Francuske u doba Drugog svetskog rata, nešto poput "Kazablanke" sa elementima emotivnog četvorougla, film "Tranzit" nemačkog reditelja Kristijana Pecolda ostavlja utisak nedorečenosti.

PROČITAJTE JOŠ - Đorđević: Oštrica provokativnosti je danas otupljena

Iako najavljivan kao smeo i društveno angažovan, švedski film "Nekretnine" Petersona i Mensona predstavljao je mučno iskustvo za sve gledaoce. Dominirala je ružnoća, kako na socijalnom tako i ličnom vizuelnom planu. Mnogo bolje se snašao debitant iz Paragvaja Marčelo Martinezi u svom filmu "Naslednice" i njegova glavna glumica Ana Brun.

Najubedljiviji film do sada je "Dovlatov" Rusa Alekseja Germana mlađeg, u čijoj je produkciji učestvovala i Srbija, a u naslovnoj ulozi izvrsno se snašao naš glumac Milan Marić. Zanimljiva priča o sudbini intelektualaca, njihovih porodica i prijatelja tokom sedamdesetih godina u nekadašnjem Sovjetskom Savezu prikazana je kroz petodnevno praćenje glavnog junaka, pisca Dovlatova, i njegovog prijatelja Brodskog.


POHVALE ZA MARIĆA

NASLOVNOM ulogom u filmu "Dovlatov" srpski glumac Milan Marić osvojio je kritiku u Berlinu. Džej Vajsberg, iz prestižnog "Verajetija" smatra da "Marić u svojoj prvoj ulozi prikazuje spoj rafiniranosti i fizičke snage". U svom tekstu u "Holivud riporteru" Debora Jang ocenjuje da je "srpski glumac svojim zapovednim, ironičnim prisustvom na impresivan način ušao u lik jevrejsko-jermenskog pisca, mada mu je dato tek da luta po književnim okupljalištima Lenjingrada i ne mnogo više od toga". Džonatan Romni u "Skrin dejliju" ističe da Dovlatova, "s mešavinom pokajništva, druželjubivosti i srdite topline sjajno tumači srpski glumac, u svojoj prvoj međunarodnoj ulozi".R. R.