U Institutu Servantes od danas se može pogledati izložba "Frida Kalo: Jedna biografija" koju čine originalne ilustracije Marije Hese, iz istoimene knjige u izdanju kuće "Lumen", koju je u Srbiji objavio "Dibidus".


Hese, koja je prethodnih dana oslikala i izlog Instituta Servantes u Beogradu, kaže da se sa životom i delom slavne meksičke umetnice Fride Kalo upoznala kroz film o njoj, ali i zahvaljujući rođaki, koja je studirala umetnost.


"Tada sam znala samo ono što znaju i svi ostali, ali kada sam dobila priliku da radim na knjizi, počela sam više da čitam o njenom životu i delu i da shvatam šta ona predstavlja kao umetnik i kao žena", rekla je Hese Tanjugu.


Ona podseća da je Frida kršila mnoga pravila, oblačila se kao muškarac, bila je odana komunistima, kod kuće su je vaspitavali na određen način, što je sve uticalo na formiranje njene ličnosti i njen život.


Pročitajte još: Tajna ljubavna pisma Fride Kalo na aukciji


"Često je vidimo kao umetnicu koja je slikala bol. Ona je koristila slike da ''skine'' tu bol sa sebe, da je otera od sebe i to mi je bilo veoma zanimljivo, ali i njen način na koji je uživala u životu. Pravila je zabave, pila tekilu, zvala prijatelje kod sebe da se provode. To je bilo delimično i zbog toga što je bila okružena smrću i što je smrt stalno bila prisutna. Zbog toga je zanimljivo upravo to njeno uživanje u životu i želja da oseti život u svim svojim čarima", rekla je Hese.


Umetnica (36) je objasnila da, kada je odlučila da piše knjigu, želela je da govori o emocijama kroz koje je Frida prolazila u važim trenucima svog života.


"Bilo mi je važno šta je ona osećala. Možda sam na kraju knjigu malo zagušila svojom vizIjom toga, ali sam želela da u toj knjizi bude prisutna Frida, ali da budem prisutna i ja. Tako da je to Frida kroz moje oči", istakla je Hese, koja je prethodno objavila knjige "Ole Sevilja", "U potrazi za Nikolasom", "Armatura od papira i serbra" i "Magova družina".


Fridin odnos prema ljubavi i njena otvorenost za druge ljude bili su najveća inspiracija za Mariju Hese.


"Ona je uticala na način na koji ja kroz svoj rad prikazujem emocije i pokušavam da pričam o onome što osećam. Volim da mislim da je to njen uticaj na mene", rekla je Hese.


Pročitajte još: Izložba fotografija Fride Kalo


Španska umetnica će pre večerašnjeg otvaranja izložbe učestvovati u razgovoru "Šaputanja i predrasude: žene i kreativnost" o svojim radovima, ilustracijama i inspiracijama, kao i o položaju i ulozi žena u svetu umetnosti.


"Frida se nije borila protiv mnogo prepreka. Slikala je sebe i za sebe. Često razmatramo da li je Dijego Rivera bio loš muž ili nije, ali je on stalno govorio da je Frida bolja slikarka od njega. S druge strane malo se žena u to vreme bavilo umetnošću. Uglavnom su bile posvećene kući i porodici i ako su stvarale, nisu shvatane ozbiljno", kaže Hese.


Zbog toga je bilo zanimljivo, primećuje ona, kada se pojavila Frida Kalo kao osobena umetnica posebnog karaktera sa jednim "umetničkim vriskom".


"Danas smo mnogo napredovali, ali situacija i dalje može da se menja na bolje. U Španiji na umetničkim fakultetima imamo više studentkinja nego studenata, ali u realnosti više muškaraca živi od umetnosti, nego žena. Publika nije naviknuta da dela umetnica posmatra kao univezalna, već se ona posmatraju kao ženska umetnost ili umetnost za žene", rekla je Hese.


Ona je, takođe, konstatovala da ako žena napiše roman u kome je muškarac glavni junak, naići će na reakcije da je verovatno u pitanju feminiziran lik, da ima neku žensku stranu jer ga je stvorila autorka.


"I dalje postoje prepreke sa kojima moramo da se borimo", rekla je Hese koja skreće pažnju i na način na koji se žene predstavljaju na društvenim mrežama.


Pročitajte još: Izložba o Fridi Kalo


"Žena danas treba da ima i porodicu i posao, da bude kreativna i dobra, ali ne previše dobra. Kada je zgodna obično se misli da je svojom lepotom, a ne inteligencijom dobila posao. Postoji mnogo predrasuda kada su žene u pitanju u svakom društvu", primetila je Hese koja sa novinarkom Enar Alvares priprema, kako je nagovestila, "jedan feministički projekat".


U aprilu u Španiji, ali i u Srbiji izaći će knjiga o Dejvidu Bouviju koji je Hese radila sa prijateljem Franom Ruisom.


"Biografija Fride Kalo je bila moja ideja, a za Bouvija me je pozvala izdavačka kuća. Znala sam nešto o njegovoj muzici, idejama, ali ne i o njegovom životu. Nisam želela da pišem i tekst i to sam poverila svom prijatelju za koga sam znala da će napisati tekst o Bouviju sa onoliko ljubavi sa koliko sam ja pisala o Fridi", objasnila je Hese.


Knjigom o slavnom muzičaru i još jednoj ikoni pop kulture, Hese je, kako kaže, izašla iz svoje zone komfora, jer je do sada obično crtala ženske likove.


Dodatna poteškoća joj je bila činjenica da se o Bouvijevom privatnom životu ne zna mnogo, za razliku od Fridinog.


"Bouvi je dosta čuvao svoju privatnost i mi imamo samo neke predstave o tome iz različitih izvora, pa smo mi u knjizi mešali fikciju i svoju interpretaciju sa onim što je on otkrivao u intervjuima. Želeli smo i da obuhvatimo i čitavu njegovu zanimljivu karijeru i posebno inspirativno za nas je činjenica da je bio inovator i toliko često menjao svoj stil", rekla je Hese.