SRPSKI violinista svetskog glasa Nemanja Radulović najavio je juče koncerte koje će sa svojim ansamblom "Dabl sens" održati u Kolarčevoj zadužbini, 4. i 5. februara. Baš kao što publika razgrabi karte za Nemanjine koncerte, tako se i na njegovim novinarskim konferencijama traži "stolica više".

- Hvala Nemanji što se redovno vraća u "Kolarac", gde ga publika željno iščekuje - poručila je Mirjana Lazarević, urednica muzičkog programa "Kolarca".

Poznati umetnik, miljenik beogradske publike, mogao bi, bez sumnje, da napuni i mnogo veće dvorane u prestonici, ali, po njegovim rečima, njegovo srce odavno pripada baš tom mestu.

- Kada pomislim na Beograd, ja pomislim na "Kolarac" i sve ove ljude, na sviranje violine s profesorom Dejanom Mihailovićem, na moje prijatelje. Akustika je predivna, a osim toga, ova dvorana ima intimnost koju ne možete da dobijete u većim salama. Tu se osećamo kao kod kuće - objašnjava Radulović.

Pročitajte još: Nemanja Radulović na "Kolarcu" 4. februara

Potvrda njegovih reči je i činjenica da je u "Kolarcu" pre nekoliko dana završio snimanje materijala za svoj novi kompakt-disk, u izdanju čuvenog "Dojče gramofona".

- Album će izaći u oktobru, u aranžmanu mog prijatelja i dugogodišnjeg saradnika Aleksandra Sedlara, koji je napravio novu verziju "Šeherezade" Korsakova. Nju ćemo premijerno izvesti u "Kolarcu" - najavio je Radulović.

Na predstojećim koncertima, poznati violinista proslaviće deseti rođendan njegovog ansambla "Dabl sens", pa je i program prilagođen tome.

- Dosta sam samo ja svirao solo - kazao je dobro raspoloženi violinista. - Ovaj jubilej je prilika da publika čuje sve članove ansambla u ulozi soliste.

ODA KUSTURICI NA programu beogradskih koncerata su Vivaldi, Bartok, Dvoržak, Rimski-Korsakov, Hačaturjan, Šostakovič, ali i svojevrsna oda Emiru Kusturici - muzika iz filma "Život je čudo". - Kada smo prvi put gostovali na "Kustendorfu" hteli smo da iznenadimo Emira muzikom iz nekog njegovog filma. Kada sam tek stigao u Francusku, u trenucima melanholije i nostalgije, obradovali su me plakati za film "Život je čudo", kome se i danas sa ljubavlju vraćam - otkriva Radulović.

Pročitajte još: Nemanja Radulović pokorio Moskvu (VIDEO)

I proteklu godinu, baš kao i mnoge pre nje, mladi maestro proveo je na putu. Njegov kalendar čini niz turneja po Evropi i svetu, u rasprodatim salama, ali Nemanja ne propušta priliku da naglasi da je ljubav sa beogradskom publikom obostrana:

- Ne znam kako da objasnim taj odnos, čini mi se da ljudi prepoznaju našu energiju. Jer kada se ansambl sastane, kao da vreme stane. I pristup beogradskim koncertima je drugačiji, opušteniji smo, više se smejemo, razgovaramo sa publikom.

Mada nastupa u najprestižnijim koncertnim dvoranama, srpski virtuoz se ne libi da zasvira na neočekivanim mestima - na ulici, u metrou, i, nedavno, u avionu. Radulović, za "Novosti", objašnjava ko je "krivac" za ovakve, spontane mini-koncerte.

- Sa orkestrom "Dabl sens" sam se nedavno vraćao iz Beča. Bila nam je simpatična ekipa putnika i osoblja, ponela nas je atmosfera, pa smo uzeli instrumente i zasvirali. Za mene muzika nije izgubila čar, ona je uvek i svuda, na svakom mestu i u svakom trenutku - kaže Radulović.