POD krovom Narodnog pozorišta sinoć je na repertoaru bila premijera Nušićevog komada "Ožalošćena porodica" (u režiji Jagoša Markovića), s kojom su po peti put u istoriji našeg teatra na Velikoj sceni oživeli likovi Agatona, Simke, Sarke, Proke, Gine - nekih od nezaboravnih junaka u bogatoj galeriji literarnog opusa omiljenog srpskog komediografa.

Urnebesan smeh "začinjen" gorčinom zapravo je epilog dana u kojem se obeležilo osamdeset godina od smrti pisca, čija dela se bez pauze, svih proteklih decenija, nalaze na programu naših teatara.

Ispred spomenika Branislavu Nušiću juče su cveće položili ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić, rediteljka Tanja Mandić Rigonat (u ime Udruženja dramskih umetnika Srbije), upravnik Pozorišta "Boško Buha" (čiji je jedan od osnivača bio i Nušić) Igor Bojović i predstavnici "Nušić fondacije".

Pročitajte još: Ko se boji "Vlasti" još?

Povodom jubileja posvećenog velikom piscu juče je otvorena i izložba "Sva lica srpskog diplomate Nušića" u foajeu Narodnog pozorišta, koja je prethodno bila postavljena u Ministarstvu spoljnih poslova. Podsećajući da je svojim odlaskom ostavio "zjapeću prazninu koju do današnjeg dana nismo uspeli da popunimo", ministar Vladan Vukosavljević je istakao:

GLUMAČKA EKIPA U VRSNOJ glumačkoj podeli su Saša Torlaković, Radmila Živković, Danica Maksimović, Nebojša Dugalić, Vanja Ejdus, Aleksandar Srećković, Nela Mihailović, Slobodan Beštić, Suzana Lukić i Dušan Matejić. Scenograf je Matija Vučićević, a kostimograf Maria Marković Milojev...

- U narednim decenijama videćemo da li smo dobili dostojnog naslednika. On je u emotivnom smislu za srpski narod isto što su Molijer i Rable za Francusku. Ušao je u svaku kuću, svaki školski program, svaku generaciju... Kroz smeh i ironiju ponekad je posmatrao naše običaje, naravi i karaktere. Bio je duboko zabrinut nad sudbinom naroda kojem je pripadao i za čiju slobodu je položio život i njegov sin Strahinja Ban Nušić... I dalje tragamo za novim "kamenom mudrosti" naše pozorišne i dramske umetnosti, pa i naše politike i diplomatije.

Pročitajte još: Nušićeva bista

U prisustvu piščevog potomka Nebojše Nušića, i u ime Fondacije juče je na otvaranju izložbe govorio Miodrag Ilić, podsećajući da je do balkanskih ratova na sceni Narodnog pozorišta izvedeno dvadeset jedno njegovo delo, a između svetskih ratova njih jedanaest:

- Nušićev duh i kreativni potencijal nisu ugrađeni samo u temelje Narodnog pozorišta već i u teatre u Sarajevu, Novom Sadu i Skoplju.

Upravnik Dejan Savić naglasio je da će kulturna javnost biti u prilici da na ovoj izložbi, koja će biti otvorena do 15. februara, vidi novo lice Nušića, svima nama manje poznato:

- Postavka izložbe obuhvata dokumenta iz porodičnih zbirki i spise iz državnih arhiva, koji govore o jednom veoma uzbudljivom životu. Nušić je naš Šekspir, sa lakoćom je prikazivao ovaj narod, kao i univerzalne odnose među ljudima.

Inače, Savić je juče otkrio i da se na mestu gde je sada piščev spomenik planira izgradnja nove dvorane nacionalnog teatra zbog koje će spomenik "možda za nekoliko metara biti pomeren".

Ministar Vukosavljević, Dejan Savić, Nebojša Nušić i Miodrag Ilić


POMEN

Na Novom groblju u Beogradu juče je održan parastos našem piscu, a pomen je služio protojerej Dimitrije Kalezić. U ime Udruženja dramskih pisaca Srbije govorio je predsednik Miladin Ševarlić, dr Raško V. Jovanović, teatrolog, i Predrag Crnković, prevodilac i pisac - dobitnik nagrade "Branislav Nušić" za najbolju dramu na konkursu Udruženja, prošle godine.